Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA 3

2018.10.29

BOGRÁCSOS LEXIKON

FEHÉRBOROS SERTÉSTARJA
Hozzávalók: 4 szelet sertéstarja (körülbelül 60-70 dkg, csont nélkül), 25 dkg sertésmáj, 10 dkg füstölt szalonna, 20 dkg gomba, 2 nagy fej vöröshagyma, petrezselyem zöldje, bazsalikom, 3-4 dl száraz minőségi fehérbor, 1 dl paradicsomlé, liszt, őrölt fehér bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéstarját csíkokra szeleteljük, a szeleteket liszttel megszórjuk. A sertésmájat megmossuk, és ha szükséges, megtisztítjuk, majd félujjnyi csíkokra szeleteljük. A füstölt szalonnát apró kockákra daraboljuk. A gombát megmossuk, és megtisztítjuk, majd csíkokra vágjuk. A petrezselyem zöldjét megmossuk, éles bárddal vagy késsel felaprítjuk, a friss bazsalikommal ugyanígy teszünk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra szeljük. A felkockázott füstök szalonnát a bográcsba szórjuk, és kisütjük a zsírját. Mikor a szalonna már üvegesre sült, a bográcsba szórjuk a csíkokra vágott tarját és a májat. A húst és a belsőséget alaposan megpirítjuk. Ha a hús és a máj megpirult, a bográcsba szórjuk a csíkokra vágott gombát. Petrezselyem zöldjével és bazsalikomlevéllel ízesítjük, majd őrölt fehér borssal fűszerezzük.
Az alapanyagokat és a fűszereket alaposan összeforgatjuk. Ha a gomba megpárolódott, a bogrács tartalmát feleresztjük a fehérborral és a paradicsomlével. Addig pároljuk az ételt, amíg a hús és a máj teljesen megpuhul, majd a végén sóval ízesítjük.
A gombás, fehérboros sertéstarja mellé pirított burgonyát vagy sült burgonyát adunk.
Díszítésként egész bazsalikomlevelet tehetünk a tányérra.
Megjegyzés:
Bazsalikom helyett használhatunk majoránnát is, de ízlés szerint mindkét fűszert felhasználhatjuk az étel elkészítéséhez.
GOMBÁS CSÜLÖK BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
1,2 kg sertéscsülök, 20 dkg gomba, 3 fej vöröshagyma, I gerezd fokhagyma, 2 darab paradicsom, 2 darab zöldpaprika, 3 dl száraz minőségi fehérbor, 2 dl tejföl, mustár, liszt, őrölt fekete bors, szemes fekete bors, babérlevél, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A csülköt alaposan megmossuk, és megtisztítjuk. Bográcsban vizet forralunk, és belehelyezzük a sertéscsülköt. A vízbe szórjunk kevés sót, helyezzünk bele egy egész fej vöröshagymát, szemes borsot és 2-3 babérlevelet. A csülköt addig főzzük, amíg a hús könnyen leválik a csontról. A csontot eldobjuk, a húst pedig lecsöpögtetjük, és falatnyi kockákra daraboljuk. A fokhagymát megtisztítjuk, és felaprózzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, és karikákra vágjuk. A vastaghúsú zöldpaprikát megmossuk, magházát eltávolítjuk, majd ízlés szerint felcsíkozzuk vagy felkarikázzuk. A paradicsomot megmossuk, és cikkekre szeleteljük. A gombát folyó víz alatt alaposan átmossuk, megtisztítjuk, ismét átmossuk, és csíkokra vágjuk. Zsiradékot adunk a bogrács aljába, és felhevítjük. A hagymát beleszórjuk, majd gyakori kevergetés mellett üvegesre dinszteljük.
Ha a hagyma elkészült, a bográcsba helyezzük a feldarabolt főtt csülköt, és pirosra sütjük. Közben hozzáadjuk a fokhagymát, a felaprózott zöldpaprikát, a cikkekre vágott paradicsomot és a gondosan lecsöpögtetett gombát. Őrölt fekete borssal, sóval ízesítjük, és csendes lángon alaposan átpároljuk. Ha a hozzávalók megpuhultak, a bográcsba öntjük a fehérbort, és ismét összepároljuk az ételt.
Amíg a csülök és a zöldség párolódik, habarást készítünk.
A tejfölt tiszta tányérba borítjuk, hozzáadunk egy evőkanálnyi mustárt, és liszttel besűrítjük. Alaposan összedolgozzuk a habarást, és ha a bogrács tartalma már megpuhult, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a gombás csülökhöz. A gombás csülköt pirított burgonyával tálalhatjuk, bazsalikomlevéllel díszíthetjük, vagy finomra vágott petrezselyemlevéllel hinthetjük meg.
Megjegyzés:
ízlés szerint csípős mustárt is használhatunk a habaráshoz. Ez esetben vigyázzunk a többi fűszer adagolásával, nehogy túlzottan csípős legyen az étel! Ha füstölt csülköt használunk, úgy különösen csínján kell bánni a sózással, mert maga a hús is nagy mennyiségű sót tartalmaz.
Ha túl sós vagy száraz a füstölt csülök, főzés előtt áztassuk hideg vízbe 1-2 órára.
GOMBÁS SERTÉSTOKÁNY BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
70 dkg sertéshús (csont nélkül), 15 dkg füstölt szalonna, 25 dkg gomba (laska, csiperke, sampinyon vegyesen), 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz minőségi vörösbor, petrezselyem zöldje, majoránna, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéshúst megmossuk, és ha szükséges, megtisztítjuk. Az előkészített húst vékony csíkokra vágjuk. A szalonnát szintén félujjnyi vastag csíkokra szeleteljük. A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony karikákra vágjuk. A gombákat megmossuk, megtisztítjuk, majd csíkokra szeljük. A petrezselymet megmossuk, és apróra vágjuk, a friss majoránnával ugyanezt tesszük.
Tüzet gyújtunk, és fölé helyezzük a bográcsot. Beleszórjuk a felcsíkozott füstölt szalonnát, és addig sütjük, amíg a szalonna üvegessé válik. Ekkor adjuk hozzá a vöröshagymát, és sárgára pirítjuk. Ha a hagyma már megdinsztelődött, a bográcsba lapátoljuk a felcsíkozott sertéshúst. Alaposan összeforgatjuk a bogrács tartalmát, majd a húst saját levében megpároljuk (ha a hús saját leve kevésnek bizonyul, szükség esetén kis mennyiségű vizet is adhatunk az ételhez). Amikor a sertéshús már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott gombát. Sóval és őrölt fekete borssal ízesítjük, és hozzáadjuk a friss petrezselyem zöldet és a majoránnát. A gombás húst meglocsoljuk a száraz vörösborral, majd szelíd tűzön pároljuk a bogrács tartalmát, amíg a hús olyan puhára párolódik, hogy a villa enyhe nyomásával el lehet vágni. Ha szükséges, az elpárolgó vörösbort pótoljuk.
A gombás tokányt párolt rizzsel, vagy gombával gazdagított rizzsel tálaljuk.
Megjegyzés:
A sertéstokányt ízlés szerint zöldborsóval is gazdagíthatjuk
. Az elkészült raguba fél pohár tejfölt is elkeverhetünk, és ízlés szerint párcsepp citromlével is savanyíthatjuk.
FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA
Szerző:


Szerkesztette és Illusztrálta





 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.