Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SERTÉSHÚSRA, BOGRÁCSBAN 4.

2020.06.19

BOGRÁCSOS RECEPTEK

HORTOBÁGYI PECSENYE
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús (csont nélkül), 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 2 darab zöldpaprika, 3 darab paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, őrölt pirospaprika, őrölt bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéshúst alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, majd éles késsel ujjnyi-félujjnyi vastag csíkokra vágjuk.
A szalonnát nemkülönben felcsíkozzuk, a kolbászt felkarikázzuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és vékony apró kockákra vágjuk.
A vastag húsú zöldpaprikát megmossuk, kimagozzuk, majd csíkokra vágjuk.
A paradicsomot alaposan megmossuk, és felkockázzuk.
A fokhagymát megtisztítjuk, majd présen áttörjük.
Először a füstölt szalonna kerül a bográcsba: a csíkokra vágott szalonnát kisütjük, majd a sercegő zsírhoz adjuk a vöröshagymát.
Sárgára pirítjuk, majd őrölt pirospaprikával fűszerezzük.
A bográcsba tesszük a felcsíkozott húst, és alaposan átforgatjuk a forró zsiradékban, hogy a darabok megpiruljanak. Ha a húst megpirítottuk, hozzáadjuk a kolbászkarikákat, a zöldpaprikát és a paradicsomot, majd fokhagymával ízesítjük. Alaposan összekeverjük a hozzávalókat, és a húst saját levén megpároljuk.
Ha szükséges, kevés vizet is önthetünk a bográcsba.
Borssal, sóval fűszerezzük az ételt, és addig hagyjuk a láng felett, amíg a hús teljesen megpuhult.
Ekkor zsírjára lesütjük, és úgy tálaljuk.
A hortobágyi pecsenyét pirított burgonyával vagy párolt rizzsel szolgáljuk fel, de nokedlit vagy galuskát is adhatunk hozzá.
Megjegyzés:
A hortobágyi pecsenyét ízlés szerint különböző zöld-fűszerekkel, majoránnával, petrezselyemmel is ízletesebbé tehetjük.

KAROTTÁS SERTÉSTOKÁNY
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 1 csomó új-karotta, 1 evőkanál liszt, só

Elkészítése:
A finomra vágott hagymát kevés zsiradékon kissé megfonnyasztjuk, majd beletesszük a csíkokra vágott húst.
Zsírjára pirítjuk, megsózzuk, meghintjük kevés liszttel, még kétszer-háromszor átforgatva megpirítjuk, majd kevés vízzel felöntjük.
A lisztet csomómentesre keverjük a lében.
Közepes lángon pároljuk.
Amikor a hús puhulni kezd, tegyük bele a vékony karikára vágott zsenge karottát és pároljuk készre.

KOLOZSVÁRI KÁPOSZTA BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
50 dkg darált sertéshús (lehetőleg comb), 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg füstölt szalonna, 2 nagy fej vöröshagyma, 80 dkg savanyú káposzta (levével együtt), 2 dl tejföl, őrölt pirospaprika, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, hogy sütés után csak kis porcok maradjanak vissza.
A vöröshagymát megtisztítjuk, majd finomra vágjuk.
A füstölt kolbász héját leszedjük, majd felkarikázzuk.
A felkockázott füstölt szalonna zsírját kisütjük.
A felaprózott vöröshagymát üvegesre pirítjuk, majd őrölt pirospaprikával fűszerezzük.
Hozzáadjuk a darált sertéshúst, sózzuk és borsozzuk az ételt.
A húst és a fűszereket alaposan összekeverjük, és folyamatos forgatás mellett megpirítjuk a bogrács tartalmát.
Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és rövid ideig sütjük az ételt.
A savanyított káposzta levével együtt kerül a bográcsba.
Összerázzuk az edény tartalmát, majd csendes tűz felett felforraljuk az ételt.
Addig pároljuk a hozzávalókat, amíg a káposzta meg nem puhul.
Ha a savanyú káposzta leve elpárolog a hosszú főzés során, kevés vízzel pótolhatjuk.
Mielőtt levennénk a bográcsot a tűzről, tejföllel behabarjuk.
Megkóstoljuk a káposztát, s ha szükségét látjuk, sóval, pirospaprikával, borssal ízesíthetjük.
A kolozsvári káposztát friss-foszlós fehér kenyérrel tálaljuk.
Megjegyzés:
A kolozsvári káposztát ízlés szerint rizzsel is gazdagíthatjuk, a tányéron ropogósra sült szalonnaszelettel - kakastaréjjal - is díszíthetjük.

LECSÓS MALACPAPRIKÁS GOMBÁVAL
Hozzávalók:
60 dkg sertéshús (csont nélkül), 10 dkg füstölt szalonna (ízlés szerint olajjal helyettesíthető), 2 fej vöröshagyma, 4 darab zöldpaprika, 20 dkg gomba (laska, csiperke vagy vegyes erdei), 1 darab paradicsom, 2 gerezd fokhagyma, piros-paprika, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéshúst (érdemes lapockát vagy combot vásárolni) megmossuk, majd csíkokra vágjuk, mintha tokány készítenénk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és nagyon vékony, szinte átlátszó szeletekre vágjuk.
Ha füstölt szalonnát használunk a recept elkészítéséhez, úgy azt apró kockákra aprítjuk.
A paradicsomot hasonlóképpen feldaraboljuk.
A gombát megtisztítjuk, megmossuk, majd keskeny csíkokra aprózzuk.
A vastag húsú zöldpaprikát kimagozzuk, a csumát eldobjuk, a zöldség húsát félujjnyi vastag karikákra szeljük.
A fokhagymát megtisztítjuk, és présben összezúzzuk.
Ha füstölt szalonnával készítjük az ételt, úgy első dolgunk az apró kockákra vágott szalonna kisütése lesz.
Ha nem, akkor napraforgó- vagy olívaolaját hevítünk a bográcsban, és abba szórjuk bele a felmetélt vöröshagymát.
A hagymát megpirítjuk, majd pirospaprikát szórunk hozzá és gyorsan összekeverjük, vigyázva rá, nehogy a paprika leégjen.
Három-négy evőkanál vizet öntünk a bográcsba, majd beleszórjuk a malac felcsíkozott húsát.
A húst addig pirítjuk, amíg a csíkok felszíne elsápad.
Ha ezzel megvagyunk, a bográcsba szórjuk a felkarikázott zöldpaprikát, a csíkokra szelt gombát, sózzuk az étek, és összepároljuk a hozzávalókat.
Ha a hús saját leve kevésnek bizonyulna, és szükség mutatkozik rá, kevés vizet öntünk hozzá.
A fokhagymát és paradicsomot csak ezután adjuk hozzá az ételhez, majd addig főzzük, amíg a malac húsa teljesen megpuhul, a szaft pedig kívánatos mértékben besűrűsödik.
Az elkészült lecsós-gombás malacpaprikást sós vízben főtt burgonya vagy burgonyagombóc mellé merjük tányérra, de foszlós fehér kenyérrel is finom.
Petrezselyem zöldjével vagy egész bazsalikomlevéllel díszíthetjük, de ízlés szerint felkarikázott, erős zöldpaprikát is adhatunk mellé.
Megjegyzés:
Aki úgy kívánja, tejfölös habarással is gazdagíthatja a lecsós malacpaprikást.
A liszttel elkevert tejfölt a legvégén kell hozzáadni az ételhez.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.