Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RECEPTEK SERTÉSHÚSRA, BOGRÁCSBAN 5.

2020.07.22

BOGRÁCSOS LEXIKON

MALACFÜLE PÖRKÖLT
Hozzávalók:
8 darab malacfül, 1 nagy fej hagyma, pirospaprika, 1-2 gerezd fokhagyma, zsiradék (a sütéshez), csípős pirospaprika, őrölt kömény, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
Először tisztítsuk meg a füleket.
Mossuk meg nagyon alaposan, láng felett pörköljük át és kapargassuk tisztára, mossuk meg újra és újra.
Ha teljesen tiszta és fehér, éles késsel vagy bárddal vágjuk ujjnyi széles, hosszú csíkokra.
A hagymát vágjuk fel finomra.
A bográcsban forrósítsuk fel a zsírt, pároljuk meg rajta a hagymát.
Szórjuk meg a paprikával és azonnal ontsuk fel egy kevés vízzel, hogy le ne égjen.
Keverjük bele a fülcsíkokat és öntsünk alá még egy kevés vizet.
Fűszerezz sóval, őrölt köménnyel, esetleg egy-két gerezd finomra vágott fokhagymát is, ízlés szerint csípős paprikával.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a fülek megpuhulnak, a leve pedig egészen besűrűsödik, ez eltarthat 2-3 óráig is.
Külön készített pirított tarhonyával a legfinomabb.
Megjegyzés:
A fül teljesen sosem puhul meg, hiszen a belső, porcogós rétege mindig roppanós marad - de épp ez a finom benne.
Akkor van kész, ha a fül bőre olvadó puhára megfő.
Sűrű és könnyen kocsonyásodó pörkölt, tálaljuk előre felforrósított tányérokon.

MUSTÁROS PECSENYE BOGRÁCSBAN
Hozzávalók:
80 dkg sertéscomb, 2 nagy fej vöröshagyma, 20 dkg gomba, 2 dl száraz minőségi vörösbor, 2 dl tejföl, zsiradék (a sütéshez), liszt, mustár, majoránna, kakukkfű, bazsalikom, őrölt fekete bors, só (ízlés szerint)

Elkészítése:
A sertéscombot megmossuk, majd vékony csíkokra vágjuk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, és karikákra szeleteljük.
A gombát alaposan átmossuk, lecsöpögtetjük, megtisztítjuk, majd cikkekre vágjuk.
A zöldfűszereket megmossuk, és finomra daraboljuk (ha nem áll rendelkezésünkre friss majoránna, kakukkfű, illetve bazsalikom, úgy szárított fűszerrel is pótolhatjuk).
Ízlés szerint olaját vagy állati zsiradékot rakunk a bográcsba, és felhevítjük.
Mikor már serceg, hozzáadjuk a vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
Ha a vöröshagyma már megpárolódott, hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott húst.
Megsózzuk, őrölt borssal, bazsalikommal, majoránnával, kakukkfűvel fűszerezzük a húst, majd alaposan összeforgatjuk, és 6-8 perc alatt, szapora kevergetés mellett megpároljuk.
Ha a hús már megsápadt, a bográcsba borítjuk a felcikkezett gombát, majd a száraz vörösbort is az edénybe öntjük.
Csendes lángon felforraljuk a bogrács tartalmát, és amíg a hús megpuhul, elkészítjük a habarást.
A tejfölt néhány evőkanál mustárral elegyítjük, majd liszttel sűrítjük.
A mustáros habarást akkor adjuk hozzá, ha a sertéscombcsíkok már teljesen megpuhultak.
Tálalás előtt még egyszer összeforraljuk az ételt.
A mustáros pecsenye mellé többféle köretet adhatunk.
Felszolgálhatjuk sült burgonyával, burgonya rösztivel, párolt rizzsel vagy zöldborsóval gazdagított rizzsel is.
Díszítésként majoránnalevelet tehetünk mellé vagy apróra vágott, friss petrezselymet szórhatunk a ragura
Megjegyzés:
Aki szereti a pikáns ízeket, használhat csípős dijoni mustárt.
Ez esetben körültekintően adagolja, nehogy túlzottan csípős legyen a mártás.

PILISI SERTÉSRAGU
Hozzávalók:
60 dkg sertéslapocka, 1 nagy fej vöröshagyma vagy egy 10 cm hosszú póréhagyma, 2 evőkanál olaj vagy 4 dkg zsír, 4 evőkanál konzerv csemegekukorica, 4 evőkanál konzerv zöldborsó, 4 evőkanál konzerv zöldbab, 1 paradicsompaprika, 1 sárgarépa, só

Elkészítése:
A durvára vágott hagymát kevés zsiradékon megfuttatjuk.
Beletesszük a kockára vágott húst, paradicsompaprikát, majd az ugyancsak kockára vágott sárgarépát.
Megsózzuk, és zsírjára pirítjuk.
Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, és kis lángon pároljuk.
Amikor a hús már majdnem puha, hozzákeverjük a konzerv zöldségeket is.
Ha friss zöldségekkel készítjük, azokat korábban tegyük már a bográcsba, hogy a hússal együtt puhuljanak meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BOGRÁCSOS LEXIKON - RECEPTEK SERTÉSHÚSRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.