Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Böjtöljünk együtt, ma is...

2014.04.17

 





KÖMÉNYMAGLEVES
Hozzávalók:
1 kanál zsír, 3 kanál liszt, 1 kanál köménymag, só

Elkészítése:
A zsírt feltesszük a liszttel pirítani. Folytonos kevergetés mellett szép sötétbarnára pirítjuk, vigyázva, hogy meg ne égjen. Köménymagot teszünk bele, és rögtön föleresztjük vízzel. Megsózzuk, és jól felforraljuk. Azután levesszük a tűzről, mert ha tovább forr, kellemetlen íze lesz. Tálaláskor pirított zsemlekockákat adunk hozzá. Tálalás előtt a levest leszűrjük.


BÖJTÖS TÖLTÖTT KÁPOSZTA
Hozzávalók:
1 közepes fej édes vagy savanyú káposzta
A töltelékhez:
10-15 dkg szárított vagy 50 dkg friss gomba, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsír (vagy 2 ek olaj), 20 dkg rizs vagy kukoricadara, só, bors,
A tetejére:
1 ek zsír, 1 nagy fej vöröshagyma, pirospaprika

Ha szárított gombából készítjük, akkor azt többször váltott vízben megmossuk, majd leforrázzuk, és néhány órán át, állni hagyjuk.

Elkészítése:
A friss gombát megtisztítjuk és megmossuk. Mindkét fajta gombát kis kockákra vágva használjuk fel. A megtisztított felaprított vöröshagymát a zsíron övegesre pároljuk.
Először a gombát, majd a rizst is belekeverjük. Megsózzuk, megborsozzuk. Ha édes káposztát veszünk, a torzsáját kivágjuk és a fejet négy-öt percig forró, sós vízben abáljuk. Ezután a leveleket fokozatosan lebontjuk, és a vastagabb ereket kivágjuk. A savanyú káposzta leveleit nem kell forrázni, de a vastag ereit el kell távolítani. A káposztaleveleket a gombás töltelékkel megtöltjük. A megmaradt apróra vágott káposztát meg a levél ereket egy lábos aljára szórjuk. A töltelékeket ráfektetjük, és annyi vízzel öntjük le, amennyi bőven ellepi. Lefedve, kis lángon puhára főzzük. Tálaláskor a töltelékeket tálra szedjük, az apró káposztából is rakunk mellé, és a zsíron megpirított, pirospaprikával színezett, felaprított hagymával meglocsoljuk.


ÉDESANYÁM LEPÉNYE
Hozzávalók:
25 dkg vaj, 35 dkg liszt, 8 evőkanál cukor, 1 kg túró, 6 tojás, mazsola, só

Elkészítése:
A vajat, lisztet, 2 evőkanál cukrot, 3 tojássárgáját és egy pici sót gyorsan összegyúrunk. Míg a tészta pihen, szitán áttörjük a túrót, teszünk bele 2 tojássárgáját, 1 egész tojást, 6 evőkanál cukrot és ízlés szerint mazsolát. Majd kisodorjuk a tésztát (egy kicsit félreteszünk rácsnak), tepsibe tesszük, megtöltjük a túróval, a rácsokat rásodorjuk, és szépen megsütjük. Egy kicsit hűlni hagyjuk, és úgy szétdaraboljuk.

 

Forrás:
Böjtök és ételek - Nagyböjt
Szerző:
Klement András
gasztrokaland







 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.