Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Böjtöljünk együtt

2014.04.03

 





BÖJTI SZILVALEVES
Elkészítése:
Ehhez az aszalt szilvát kevés fokhagymával, babérlevéllel föltesznek főni, végül tejföllel behabarják, és ecettel ízesítik.


KÖNNYŰ HALVACSORA
Hozzávalók:
1 db 80 dekás hal, fél csomó vegyes zöldség, 6-8 db apró hagyma, 1 kisebb póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, só, vaj, citrom, zöldpetrezselyem

Elkészítése:
A zöldségféléket egy fazékban megfőzzük. Egy külön edényben ugyancsak megfőzzük a halat gyengén sózott, citromlével ízesített vízben, kis lángon. Ügyeljünk arra, hogy a hal ne főjön szét. A zöldséget leszűrjük, elhelyezzük a bevajazott jénai tál két oldalán. Középre a halat tesszük. Az egészet megöntözzük olvasztott vajjal, megszórjuk apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Vékony citromszeletekkel díszítjük a tálat, majd közvetlen tálalás előtt néhány percre a forró sütőbe toljuk.

BÖJTI PALACSINTA
Hozzávalók:
4,8 dl liszt, 2,4 dl rétesliszt, 2 dkg élesztő, 7,2 dl szódavíz, 1 evőkanál cukor, csipet só, étolaj

Elkészítése:
Langyos vízben oldja fel a sót és a cukrot, majd futtassa fel benne az élesztőt. Ha felfutott, hígítsa fel a többi vízzel. Csomómentesen keverje hozzá a lisztek keverékét. Tegye langyos helyre egy órát pihenni. Vastag palacsintákat süssön a tésztából, forró, olajozott serpenyőben.

LENCSE BÖJTÖSEN
Elkészítése:
Egy liter szepességi lencsét minden gaztól gondosan tisztítsunk meg, azután tegyük oda főni három liter vízben. Miután már egészen puhára főtt, gondos kavarás közben öntsünk közé egy liter jó tejet; majd apránként egy kanál lisztet hintegessünk bele. Miután a tejet és lisztet bele tettük, megsózhatjuk, és folytonos kavarás közben főzzük öt percig. Azért kell kavarni, hogy olyan legyen, mintha szitán törtük volna által. Ez az úgy nevezett böjtök lencse, de lehet - a szerint kinek milyen az ízlése - rántással és ecettel is készíteni.

MÉZES PATTOGATOTT KUKORICA
Hozzávalók:
12 dkg méz, 4 dkg zsír, 1 l pattogatott kukorica

Elkészítése:
A mézet barnáspirosra pirítjuk, beletesszük a zsírt és folytonosan kevergetve a pattogatott kukoricát. Addig hagyjuk kis lángon, míg a kukorica fel nem szívta a mézet. Ekkor olajozott tányérra vagy deszkára öntjük, és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle.

Forrás:
Böjtök és ételek - Nagyböjt
Szerzők:
Klement András








 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.