Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A "KRUMPLIFŐZELÉKEK" 1

2016.10.19

BURGONYA LEXIKON

Babérleveles burgonyafőzelék
Hozzávalók:
80 dkg nyers tisztított burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál piros fűszerpaprika.

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát meg a pirospaprikát.
Jól összekeverem, ezután felöntöm három deci vízzel, és simára keverem. A meghámozott, megmosott burgonyát karikákra vágom, fazékba rakom, és annyi vízzel öntöm fel, hogy csak szűken lepje el. Beleszórom a vegetát, beleteszem a babérlevelet és lefedve puhára főzöm. Ezután szűrőn keresztül (nehogy csomós legyen) belecsorgatom az ízesített rántást, és a simára kevert tejfölt is beleöntve, folytonos keverés közben jól kiforralom. Legalább öt percig főzöm, végül a babérlevelet kidobom a főzelékből. Natúrszelet vagy sült kolbász, virsli a hozzávaló feltét.

Burgonyafőzelék 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 csomó zeller zöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 evőkanál paradicsom-püré, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, törött bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát egyforma kockákra vágom. Az olajon a finomra vágott hagymát kissé megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott zeller levelet, és a paradicsompürét, és pár percet együtt párolom. Ráteszem a burgonyát, és állandóan kevergetve pirítom. Ráöntök annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fűszerezem, és fedő alatt készre párolom. A tejföllel simára kevert liszttel behabarom, és keverés mellett kiforralom. Megszórom az apróra vagdalt petrezselyemmel, és letakarva negyedórát állni hagyom.

Burgonyafőzelék 02.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, só, zsír, babérlevél, bors, tejfel, tej, liszt.

Elkészítése:
A karikára vágott burgonyát odatesszük főni, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, sót, borsot, babérlevelet teszünk bele, együtt főzzük. Zsíron két kanál liszttel világos mártást készítünk, felöntjük vízzel, és a burgonyára öntjük kavargatás közben. Ezután két pohár tejfelből, lisztből habarást készítünk, hozzá öntjük, s állandó kavargatás mellett készre főzzük.

Burgonyafőzelék 03.
Hozzávalók:
80 dkg burgonya tisztán mérve, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, pár csepp ecet vagy citromlé, 1 babérlevél, csipetnyi cukor, ízlés szerint só.

Elkészítése:
A megtisztított és finomra vágott vöröshagymát a felhevített olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről lehúzva belekeverem a pirospaprikát, és azonnal ráöntök 2 evőkanál vizet. A tűzre visszatéve ráteszem a karikákra vágott, megtisztított burgonyát, és pár percig folytonos keverés közben pirítom. Ezután annyi vizet öntök rá, amennyi ellepi. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, és pár csepp ecettel keményítem a burgonyát (vagyis megakadályozom, hogy szétfőjön). Puhára főzöm. Közben a lisztet simára keverem a tejföllel és 0,5 dl vízzel, majd a forrásban lévő főzelékbe beleöntöm. Állandó keverés közben jól beforralom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.