Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A "KRUMPLIFŐZELÉKEK" 2

2016.10.24

BURGONYA LEXIKON

Burgonyafőzelék 04.
Hozzávalók:
50 deka burgonya, 5 deka zsír, 4 deka liszt, 6 deka vöröshagyma, 1 babérlevél, só, kevés ecet, egy kevés édes-paprika.

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát vékony karikákra vágjuk, és jól megmossuk, majd a babérlevéllel és annyi vízzel tesszük fel főni, hogy elfedje. Sóval ízesítjük, és elkészítjük a következő rántást. Felhevítjük a zsírban elkevert lisztet, és ha már pirulni kezd, beletesszük a reszelt vöröshagymát, és az édes-paprikát. Ezután kevés hideg vízzel feleresztjük, a burgonyához keverjük és felforraljuk. Felfőzés után ízlés szerint ecettel vagy tejföllel ízesíthetjük.

Burgonyafőzelék 05.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanál szójaliszt, 3-4 babérlevél, só, ecet, 2 dl tejföl.

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát kockára vágjuk. Annyi hideg vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi, sóval, babérlevéllel együtt. Ha a burgonya puha szójalisztet egy kevés főzelékkel simára keverjük, beleöntjük a főzelékbe az olajjal együtt, takaréklángon 10 percig forraljuk, ízlés szerint ecettel ízesítjük, tejföllel keverve tálaljuk. Készíthetjük majoránnával babérlevél helyett.

Burgonyafőzelék 06.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, 1 zöldpaprika, I paradicsom, 1-2 evőkanál liszt, 1 dl tejföl, só, 1 késhegynyi piros-paprika, 2 babérlevél, ecet.

Elkészítése:
Az olajban a hagymát megpirítjuk, a paprikával meghintjük, a meghámozott, feldarabolt burgonyát belevetjük, és a zöldpaprikával meg a paradicsommal együtt kevés vízzel puhára pároljuk. Végezetül a tejfölt a liszttel elhabarjuk (ha lisztes maga a burgonya, elég egy kanál, ha nem szétfövő fajta, akkor kettő kell), a főzeléket besűrítjük vele, és azon frissen tálaljuk. Aki szereti, tehet bele főzés közben 1-2 babérlevelet is, és savanyíthatja pár csepp ecettel.

Burgonyafőzelék ecettel
Hozzávalók:
burgonya 1. 5 kg, zsír 10 dkg, liszt 1 kanál, hagyma 1/4 fej, babérlevél 2 db, ecet 1 kanál, tejföl 3 dl, só 1 késh.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk. Készítünk világos, vékony rántást, finomra vágott hagymával, feleresztjük, beleesszük a burgonyát, babérlevelet, sót, végül törött borsot és főni hagyjuk. Tegyünk bele ízlés szerint ecetet és tejföllel tálaljuk.

Burgonyafőzelék feltéttel
Hozzávalók:
1,20 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl étolaj, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, pörköltalap fűszerkeverék, őrölt fehér bors, morzsolt majoránna, 1 mokkáskanál ecet, ételízesítő

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát 4 mm vastag karikákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Ételízesítővel meghintjük, és puhára főzzük. Rászórjuk a morzsolt majoránnát. Világosbarna rántást készítünk, melybe beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Hideg vízzel, a tejföllel simára keverjük. Ezután a rántást a megfőtt burgonyára öntjük. Ecettel, őrölt fehér borssal ízesítjük. Végül jól átforraljuk.
Pörköltalap fűszerkeverékkel készített feltéttel tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
és
Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.