Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PÁROLT BURGONYÁK 2.

2016.09.23

BURGONYA LEXIKON

PÁROLT BURGONYÁK
Grúz párolt burgonya - Csanahi

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 60 dkg bárányhús felszeletelve, 2 paradicsom, 25 dkg padlizsán, 8 dkg faggyú, 1 kis fej vöröshagyma, 2 csomó zöldpetrezselyem (vagy kindza), 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg paradicsompüré, babérlevél, törött bors és só

Elkészítése:
A nagy kockákra vágott burgonyát edénybe rakjuk, összekeverjük az apróra vágott nyers hagymával. Rátesszük a felszeletelt húst, a faggyúval, borssal és zöldpetrezselyemmel (vagy kindzával) töltött padlizsánokat. Fokhagymával elkevert paradicsompürével leöntjük, fűszerezzük, és sütőbe tesszük párolni.
Mielőtt a párolást befejezzük, nyers paradicsomot adunk hozzá, és rövid ideig együtt pároljuk.

Húsos párolt burgonya tatárosan
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg hús, 1 fej vöröshagyma, 1 szál sárgarépa, 1 pohár húsleves, 1 evőkanál liszt, 1 evőkanál olaj vagy bármilyen zsír, fűszer és só

Elkészítése:
Bármilyen színhúst megmosunk, két-három darabra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük. Ezután kivesszük, és ha kihűlt, apró darabokra vágjuk. A burgonyát megtisztítjuk és megmossuk, félbe vagy négy részre szeljük, és sós vízben megfőzzük. Külön serpenyőben, olajban, megpirítjuk az apróra vágott hagymát és sárgarépát. Nagyobb lábasba beletesszük először a húst, majd a megtisztított, félbevágott burgonyát, a tetejére pedig a hagymát a sárgarépával. Az egészet leöntjük a húslével, megborsozzuk, és főzőlapon vagy sütőben megpároljuk. A húsos burgonyát másképpen is párolhatjuk: a húst kb. 8-10 dkg-os darabokra vágjuk, borssal megszórjuk, lisztben megforgatjuk, serpenyőbe tesszük, és addig sütjük, amíg minden oldalán meg nem pirult. Ekkor a húst kiszedjük. Ugyanebbe a serpenyőbe 1 pohár vizet öntünk, és a zsírral együtt felforraljuk, visszatesszük bele a húst. Kevés vizet öntünk még hozzá, és lassú tűzön egy-másfél óra hosszat pároljuk.
A párolt húsra rátesszük az összevágott és megpirított hagymát, burgonyát, babérlevelet, 3-4 szem fekete borsot, és lassú tűzön még kb. 30 percig pároljuk.

Kazah párolt burgonya - Kuirdák
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 40 dkg tüdő, szív, máj, 40 dkg faggyú, 2 fej vöröshagyma, törött bors és só

Elkészítése:
Az összevágott vöröshagymát és az apró darabokra vágott tüdőt, szívet és májat a faggyúval együtt megsütjük. Ezután beletesszük az apró kockákra vágott burgonyát.
Kevés levest adunk hozzá, sózzuk, borsozzuk, és gyenge tűzön puhára pároljuk.

Kirgiz párolt burgonya - sorpo
Hozzávalók 4 személyre:
70 dkg burgonya, 70 dkg bárányhús, 20 dkg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 12 dkg bárányfaggyú, fűszerek, zöldpetrezselyem és só

Elkészítése:
A bárányhúst darabokra vágjuk, megsózzuk, sütőbe tesszük. Zsírt adunk hozzá, és addig pirítjuk, ameddig vörösre nem pirul. Kivesszük a sütőből, hozzáadjuk a karikára vágott vöröshagymát és a nyers paradicsomot. Vizet öntünk rá. 5-10 percig forraljuk, majd beletesszük a kockákra vágott burgonyát, és fedő alatt puhára főzzük.
Tálaláskor fűszerezzük, zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Párolt burgonya belsőséggel
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 40 dkg tüdő és szív, egy nagyobb szál sárgarépa, 1 evőkanál zsír, 1 evőkanál ecet, 1 szelet rozskenyér, törött bors és só

Elkészítése:
A szívet és a tüdőt a sárgarépával együtt sós vízben megfőzzük. Kivesszük, darabokra vágjuk, és forró zsírban az apróra vágott hagymával együtt megpirítjuk. Visszatesszük a főzőlébe, a kockákra vágott nyers burgonyával együtt, és lefedve tovább pároljuk.
A párolás vége felé kevés ecetet és pirított rozskenyérkockákat adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYAFOGÁSOK - PÁROLT BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.