Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A DÖDÖLLÉK 2

2016.12.01

BURGONYA LEXIKONJA

Dödölle 06.
Hozzávalók: 1 kg burgonya, 50 dkg liszt, sertészsír, vöröshagyma, tejföl, só, fűszerpaprika, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld.

A burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kevés főzővízzel összetörjük. Zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, a tűzről levéve fűszerpaprikát adunk hozzá. Az összetört burgonyához adjuk a lisztet, a pirított fűszerpaprikás vöröshagymát, sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük, majd jól összedolgozzuk. Evőkanállal daragaluskához hasonlóan formázzuk, kevés zsíron átpirítjuk a darabokat.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Dödölle 07. (Gánica)
1 kg hámozott burgonyát apró kockákra vágva, annyi vízzel leöntve, hogy ellepje, puhára főzzük. A lét leöntve, a burgonyát összetörve, 1 csapott ek sóval, 40 dkg liszttel burgonyapürénél sűrűbb masszává keverjük. Kis lángon, rövid ideig melegen tartjuk. 2 fej apróra kockázott vöröshagymát 12-13 dkg zsíron aranysárgára pirítunk. Tűzálló tálba, kis hagymás zsírra, zsíros kanállal a masszából nagyobb galuskákat szaggatunk, míg az anyag tart.
Leöntve hagymás zsírral, sütőben átforrósítjuk.
Hideg tejföllel tálaljuk.

Dödölle 08.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, 25 dkg vöröshagyma, 2-3 dl zsír, só ízlés szerint, a sűrítéshez liszt ( hogy levegye a burgonya levét).

Elkészítés:
a meghámozott burgonyát lereszeljük, és sós vízben felforraljuk. Beleszórjuk a búzadarát, és pépesre fűzzük. Összedolgozzuk a liszttel, majd hűlni hagyjuk. Eközben apróra vágjuk a hagymát, és zsírban átfuttatjuk.
Összeszaggatjuk a hagymát a masszával, és sütőben pirosra sütjük.

Dödölle 09.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj

Elkészítés:
A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főtt saját vizével összetörjük. Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva , hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen. A felaprított hagymát egy kis olajon megpirítjuk, majd a krumplis masszát evőkanállal beleszaggatjuk.
Kicsit megpirítjuk és tejföllel tálaljuk.

Dödölle vagy gánica
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl, 2 ek. olaj, só, pirospaprika.

A meghámozott burgonyát kockára várjuk, sós vízben megfőzzük, és összetörjük. Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük, és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe. Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, és a zsiradékban világosra pirítjuk. Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk.
Húshoz, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A DÖDÖLLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.