Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A DÖDÖLLÉK 3.

2016.12.13

BURGONYA LEXIKON

Dödölle vagy krumpligánica
Beazonosítatlan somogyi recept
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír, Esetleg 1 fej hagyma is, 2 kávéskanál pirospaprika, 0,25 liter tejföl

Egy kétliteres fazékban a meghámozott krumplit sós vízben feltesszük főzni. Amikor megfőtt, a vizében teljesen apróra törjük. Ekkor állandó kevergetés mellett annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen.
Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejfellel megöntözzük.

Göcseji dödölle 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 40 dkg liszt, 1 csapott ek só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír.

A felaprított krumplit annyi vízben főzzük, hogy ellepje. Krumplitörővel (a levében) összetörjük. Ugyancsak a törőt használva beledagasztjuk a lisztet, addig, míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Az apró kockára vágott hagymát a zsíron világosra pirítjuk Egy lábasba, kevés hagymás zsírt teszünk, zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk. Közben a zsírral locsolgatjuk.
Sütőben pirosra sütjük.
Tálaláskor még megszórhatjuk pirított hagymával, és hideg tejföllel meglocsoljuk.

Göcseji dödölle 02.
Hozzávalók:
50 dkg krumpli, 25 dkg liszt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál kisütött szalonnazsír, 1 fej vöröshagyma, ízlés szerint pirospaprika és só.

Elkészítése:
A megtisztított krumplit sós vízben megfőzzük, majd a levében összetörjük. Állandó keverés közben annyi lisztet adunk hozzá, hogy lágy tésztát kapjunk. A felhevített zsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, megszórjuk pirospaprikával, és kanállal beleszaggatjuk a krumplis masszát.
Tálalása:
Enyhén megpirítjuk, majd tejföllel meglocsolva, forrón tálaljuk.

Gyékényesi dödölle
Hozzávalók:
egy kiló krumpli, fél kiló liszt, olaj vagy zsír, három-négy fej vöröshagyma, tejföl,

A krumplit meghámozzuk, majd karikára vágva sós vízben megfőzzük. Amikor megfőtt, teljesen apróra törjük. Akkor állandó kevergetés közben annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen. Az így elkészített tésztát tálba kiszaggatjuk. Majd forró vízben kifőzzük. A vöröshagymát zsíron vagy olajon dinszteljük, s ezzel meglocsoljuk a dödöllét.
Végezetül nyakon öntjük olajjal vagy zsírral és tejföllel.

Juhtúrós dödölle
A mákos dödölle receptje szerint készítjük, csak a kész dödöllét juhtúróval és füstölt szalonnán pirított hagymával szórjuk meg.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A DÖDÖLLÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.