Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A GULYÁSOK ÉS LEVESEK 2.

2017.04.06

BURGONYA LEXIKON

GULYÁSOK ÉS LEVESEK
Balog-hegyi bográcsgulyás

Hozzávalók 6 személyre:
1 kg birkahús, 2 tojásnyi zsír, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 csipet köménymag, 2-3 cseresznyepaprika, 3-4 fenyőalja-gomba, 1 evőkanál színes paprika, 5-6 nagyobb burgonya, 2 pohár fehérbor, só. Elkészítése:
A cserépbográcsba beletesszük a zsírt, a nagy kockára vágott vöröshagymát, az apróra vágott fokhagymát, a színes paprikát, a köményt és a kockára vágott megmosott húst. Annyi vizet öntünk rá, ami éppen csak ellepi, megsózzuk, fedőjével lezárjuk, és főzni kezdjük. A bográcsot fokozatosan tegyük a tűzhely meleg részére. Csak rázogassuk, keverni nem szabad. Ha a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a cseresznyepaprikát, a gombát és egy pohár fehérbort, most az egyszer megkeverjük. A megtisztított és hasábokra vágott burgonyát hozzáadjuk, összerázzuk, ha nincs annyi lé, hogy a burgonyát ellepje, akkor a maradék borral és kevés vízzel pótoljuk. Csak rövid levének szabad lenni.
Ha nincs birkahúsunk, akkor sertésoldalasból vagy marhahúsból is készíthetjük.
Természetesen akkor más ízt kapunk, de így is kiváló étel.
Cseréptányér és fakanál illik a hegyi gulyáshoz még a mai napig is.

Betyárgulyás 01.
Elkészítése:
60 dkg durvára vágott marhacombot megpirítunk, hozzáadunk 2 fej cikkekre vágott hagymát, összesütjük. Fűszerezzük, majd belekeverünk 2 dl paradicsompürét. Felöntjük 2 dl vörösborral, illetve 2 liter vízzel hígítjuk. Forrástól számítva harminc percig pároljuk. Eközben beledobunk három, kicsumázott, tölteni való paprikát és négy szem kockára vágott burgonyát.
Ezután addig főzzük, míg minden puha és ízletes nem lesz.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A GULYÁSOK ÉS LEVESEK
Szerző:

, Barna Aladár, Ferenczy Amanda, Fidel Benitez Corales,
Józef Tita Protasiewicz, Klement Diana és Szabó Béla
Szerkesztette és Illusztrálta
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.