Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PÁROLT BURGONYÁK 1

2016.09.16

BURGONYA LEXIKON

PÁROLT BURGONYÁK
BURGONYÁBÓL KÉSZÜLT "JAHNYIJE" ROMÁN MÓDRA

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál paradicsompüré vagy 15 dkg paradicsom, babérlevél, kapor, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A nyers burgonyát hosszában négy részre vágjuk. Lábasban apróra összevágott hagymát olajban rózsaszínűre pirítunk, majd beletesszük a burgonyát. Kissé megsütjük. Pohárnyi vízzel hígított paradicsompürét öntünk bele, babérlevelet adunk hozzá, és megsózzuk. Fedő alatt pároljuk, felkeverni nem szabad. Elfőtt levét szükség szerint vízzel pótoljuk. Paradicsompüré helyett tehetünk bele kettévágott friss paradicsomot is.
Ha megpuhult, kevés apróra vágott kaprot vagy zöldpetrezselymet adunk hozzá.
Hidegen tálaljuk.

BURGONYA MAGYAROSAN
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg zsír, 2 kis fej vöröshagyma, 5 dkg paradicsompüré, 4 dl húsleves, pirospaprika, zöldpetrezselyem és só

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát karikákra vágjuk. Zsírban megpároljuk az apróra vágott hagymát, pirospaprikával megszórjuk, és felöntjük a levessel és a paradicsompürével. Hozzáadjuk a burgonyát, és puhára főzzük.
Tálalás előtt apróra vágott zöldpetrezselyemmel hintjük meg.

BURGONYA PARASZTOSAN
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 dl olaj, 1 gerezd fokhagyma, 5 dkg vaj, 5 dkg spenót, 4 dl húsleves, só

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát kockákra vágjuk, és vajban megpirítjuk. Hozzáadunk összezúzott fokhagymát és csíkokra vágott spenótot. A levessel leöntjük, és puhára pároljuk.

BURGONYA PÓRÉHAGYMÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 szál póréhagyma, 1 fej vöröshagyma, 7 dl tej, 1 dl olaj, 1 evőkanál liszt, só, törött fekete bors

Elkészítése:
A karikára vágott póréhagymát, az apróra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk. Liszttel meghintjük, forró tejjel leöntjük, jól összekeverjük. Sózzuk és borsozzuk.
Beletesszük a megtisztított, vékony karikára vágott nyers burgonyát, és takaréklángon vagy közepesen meleg sütőben megsütjük.

 

GRÚZ PÁROLT BURGONYA - ADZSAPSZANDALI
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg padlizsán, 2 kis fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, 15 dkg olvasztott vaj, 20 dkg paradicsom, zöldpetrezselyem, kindza, kapor, borsikafű, tárkony, menta, zeller, bazsalikom, só

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, lábasba tesszük. Hozzáadunk apróra vágott burgonyát, olvasztott vajat, és megpároljuk. Külön edénybe tesszük a karikára szelt padlizsánt, és olvasztott vajban pároljuk, majd finomra vágott fokhagymát, vágott paradicsomot (amelynek a héját előzőleg lehúztuk) adunk hozzá, és puhára főzzük.
Ezután hozzáadjuk a finomra aprított fűszereket, 2 percig forrni hagyjuk, majd áttesszük a másik edénybe a párolt burgonya mellé, és még 2-3 percig pároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYAFOGÁSOK - PÁROLT BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.