Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A PÁROLT BURGONYÁK 3.

2016.10.25

BURGONYA LEXIKON

PÁROLT BURGONYÁK
Párolt burgonya cseresznyeszilvával, grúz módra

Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg vaj, 20 dkg cseresznyeszilva, kapor, zöldpetrezselyem, újhagyma, fokhagyma, só

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát nagy kockákra vágjuk, és hideg vízben megmossuk. Petrezselyemzöldjét, kaprot, újhagymát és fokhagymát apróra vágunk és összekeverjük. Lábasban vajat olvasztunk, beletesszük a burgonyát, ezután beleszórjuk az apróra vágott ízesítőket. Tetejére tesszük a nyers gyümölcsöt, leöntjük forró sós vízzel, és megfőzzük.
Főzés közben ne kevergessük!

Párolt burgonya franciásan
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, fél-fél pohár tejföl és húsleves, 1 kávéskanál köménymag, törött bors és só

Elkészítése:
A szalonnát darabokra vágjuk, és a hagymával együtt megpirítjuk. Beletesszük a meghámozott és apróra vágott nyers burgonyát, a zúzott fokhagymát. Borsot és köménymagot adunk hozzá.
Tejföllel és húslevessel leöntjük, és puhára pároljuk.

Párolt burgonya gombával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg gomba, 1 fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 5 evőkanál olaj, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, só

Elkészítése:
A megtisztított és megmosott friss vagy szárított gombát apróra vágjuk, és serpenyőben - a szintén apróra vágott hagymával együtt megpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított és kockákra vágott burgonyát, és átsütjük. Leöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Sóval, babérlevéllel, borssal, 1-2 szál zöldpetrezselyemmel ízesítjük. Az edényt lefedjük, és 25-30 percig pároljuk. Egy-két evőkanál tejfölt is adhatunk hozzá.
Tálalásnál kivesszük a petrezselyemszárakat és a babérlevelet, a burgonyát pedig meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel.

 

Párolt burgonya hallal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 50 dkg halfilé, 2 dl tejföl, 1 szál póréhagyma, törött fehér bors, só

Elkészítése:
A burgonyát vékony karikákra vágjuk, megsózzuk, és a friss halfilével együtt edénybe tesszük (1 sor burgonya, 1 sor hal). A halat vastagon megszórjuk törött fehér borssal, és apróra vágott póréhagymával.
Az egészet tejföllel leöntjük, és megpároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYAFOGÁSOK - PÁROLT BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.