Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A BURGONYAFÁNKOK 2.

2017.03.06

BURGONYA LEXIKON

Burgonyafánk 03.
Hozzávalók:
Tojás-sárgája 4 db, vaj 5 dkg, cukor 1 ek só 1 késhegynyi élesztő 2 dkg, héjában sült burgonya 12 dkg, liszt 15 dkg, tej 1.5 dl.

Elkészítése:
Négy tojás sárgáját 5 dkg vajjal, púpozott ek cukorral, pici sóval habosra keverünk. 2 dkg élesztőt langyos tejben megkelesztünk. Ha megkelt, összekeverjük a keverékkel, 12 dkg sült, áttört burgonyával és 15 dkg liszttel, de ne nagyon dolgozzuk ki. Vigyázzunk, hogy sok tejet ne tegyünk, mert a burgonya is lágyít! Tovább úgy járunk el vele, mint a fentivel.
Ha kisült, porcukorral hintjük.

Burgonyafánk 04.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 3 dkg vaj, 7 dkg liszt, 2 tojás, 1 dl olaj, 1 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, szerecsendió, zsír

Elkészítés
A megtisztított, kockára vágott burgonyát sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, még melegen áttörjük. Belerakjuk a hozzávalókat, jól eldolgozzuk. A masszából fánkokat formálunk, forró zsírban pirosra sütjük. Reszelt sajttal meghintve, salátával vagy húsok mellé köretként tálaljuk.

Burgonyafánk 05.
Elkészítés
25 dkg főtt, áttört burgonyát, 25 dkg lisztet, sót, kis tejben futtatott 2 dkg élesztőt, 1 tojást összegyúrunk annyi langyos tejjel, hogy kelt tészta lágyságú legyen. Beledagasztunk 1 ek. olajat, ujjnyi vastagra nyújtva, kis kiszúróval kerek lapokat szaggatunk belőle. 1-2 órán át langyos helyen kelesztjük. Közepes tűzön, bő, forró olajban sütjük. A fánkok nagyon megdagadnak, gömbölyűvé válnak, maguktól fordulnak meg az olajban, ha van elég helyük.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFÁNKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.