Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYAFÁNKOK 1.

2017.01.08

BURGONYA LEXIKON

Áfonyás burgonyafánk
Ha áfonyát nem kapsz, aszalt szilvával vagy esetleg nagy szemű mazsolával sem utolsó!
Hozzávalók a tésztához:
20 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 db tojás, 1 dl tej, 2,5 dkg élesztő vagy 1 csomag instant élesztő, 10 dkg aszalt áfonya

Elkészítés
: A burgonyát héjában főzzük meg, majd hámozzuk meg és törjük át. Az élesztőt futtassuk fel a tejben egy kevés cukorral. A lisztet öntsük egy nagyobb keverőtálba, a közepébe üssük bele a tojásokat, majd adjuk hozzá az élesztőt és a burgonyát is. Jól gyúrjuk össze az alapanyagokat, és adjuk hozzá a masszához az áfonyát is. A tésztát pihentessük 20 percig, hogy kicsit megkeljen. Egy kanállal szaggassunk belőle forró olajba kis gömböket, és süssük aranybarnára mindkét oldalukat. A kész fánkokat szedjük papírtörlőre, hogy ne maradjanak olajosak.
Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Bolognai burgonyafánk sajtmártással
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 tojás, 5 dkg margarin, 15 dkg liszt, só, bors, szerecsendió, 1 csomag Bolognai spagetti Rafinéria, 30 dkg darált pulykacomb, 3 evőkanál olaj, 2,5 dl víz, 1 csomag Sajtszósz alap, 2 dkg margarin, 2,5 dl tej

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, áttörjük, kihűtjük. Közben az olajon megpirítjuk a húst, sózzuk, ha a levét elfőtte, belekeverjük a Knorr Rafinériát, felöntjük vízzel, kevergetve sűrűre főzzük.
A sajtmártást a zacskón található utasítás szerint elkészítjük. A margarint elkeverjük a tojásokkal, majd a liszttel, hozzáadjuk a krumplit. Vizes kézzel hengereket formázunk, a közepébe bolognai ragut teszünk.
Nem túlságosan forró, bő olajban kisütjük.
Sajtmártással tálaljuk.

Burgonyafánk 01.
Hozzávalók:
Héjában sült burgonya 4 db, tojás 4 db, tejföl 4 kanál, vaj 5 dkg, élesztő 4 dkg, tej 1 kanál, liszt 1 dkg, sonka 15 dkg, só 2 késhegynyi

Megjegyzés:
Mindenkor bőséges és nagyon forró zsírban sütjük ki, ami azért gazdaságos, mert a bő zsírnak csak kis része fogy el, és a többit, bármihez felhasználhatjuk!

Elkészítése:
A sült burgonyát megtisztítjuk. A hány burgonya, annyi tojást és kanál tejfölt veszünk hozzá. Tojásnyi vajat jól kikeverünk. Azután 4 dkg élesztőt pici cukorral tejbe áztatunk, teszünk közé annyi lisztet, hogy kalácstészta keménységű legyen, jól kidolgozzuk, és félretesszük kelni. Ha megkelt, lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felét beszórjuk a következő töltelékkel: 3 dkg vajban 1 kanál morzsát megpirítunk, 15 dkg darált-sonka, 1-2 kanál tej, csipet só. Azután a másik felét a tésztának ráborítjuk, fánkszúróval kiszaggatjuk, újra kelni hagyjuk, és nagyon forró zsírban kisütjük

Burgonyafánk 02.
Hozzávalók:
30 dkg héjában főtt burgonya, 3 db egész tojás, 5 dkg finomliszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág, késhegynyi sütőpor, bő olaj a sütéshez.

Elkészítés
A még forró főtt burgonyát meghámozom és összetöröm, majd hozzáadom az előzőleg sóval és a szerecsendió-virággal kikevert tojássárgáját, a megmosott és finomra vágott petrezselyem zöldet, a lisztet és a sütőport. Végül beledolgozom a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából olajba mártott evőkanállal kis fánkokat szaggatok a forró zsiradékba, és mindkét oldalát pirosra sütöm.
A felesleges olajat lecsöpögtetem, és tálalásig melegen tartom
Elkészítési ideje: kb. 70 perc.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAFÁNKOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.