Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA FELFÚJTAK 4

2020.05.25

BURGONYALEXIKON

Diós burgonyafelfújt
Hozzávalók:
250 gr főtt, áttört burgonya, 100 gr búzadara, 250 gr porcukor, 4 tojás, 1/2 citrom leve és megreszelt héja, 1 kávéskanál sütőpor, 120 gr őrölt dió.

Elkészítése:
A 4 tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét és megreszelt héját, majd fokozatosan belekeverjük az áttört burgonyát, az őrölt diót, a sütőporral elkevert búzadarát, és végül a tojások keményre vert habját.
A tésztát kikent, kilisztezett formába öntjük, és előmelegített sütőben lassú tűzön megsütjük.

Diós-gyümölcsös burgonyafelfújt
Hozzávalók:
150 gr főtt, áttört burgonya, 60 gr darás liszt, 70 gr vaj, 150 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 70 gr dió, 50 gr mazsola, 4 tojás, tojásfehérje, gyümölcs.

Elkészítése:
A vajat a porcukorral meg a vaníliás cukorral habosra keverjük, egyenként hozzáadjuk az 5 tojássárgáját, majd fokozatosan összekeverjük a liszttel, az őrölt dióval, a főtt, áttört burgonyával meg a mazsolával.
Végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keményre vert habját, kizsírozott és morzsával megszórt formába öntjük, és lassú tűzön megsütjük.
A kihűlt felfújtat kiborítjuk a formából, és tojáshabbal meg gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Élesztős burgonyafelfújt
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg burgonya, 20 dkg karfiol, 15 dkg friss gomba, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg élesztő, 2 tojás, másfél dl tej, 8 dkg vaj, 2 dkg reszelt sajt, 1 dl tejföl, 1 csomó kapor, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A főtt burgonyát és karfiolt áttörjük vagy megdaráljuk.
Tojással, tejjel és vajjal összekeverjük, és jól eldolgozzuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és gombát megpirítjuk, összemorzsolt élesztőt teszünk bele, és addig sütjük tovább, míg a leve el nem párolog.
Ezután apróra vágott kaprot teszünk bele és egy tojást.
A keveréket sóval, borssal ízesítjük.
Az áttört burgonya-karfiol felét kivajazott serpenyőbe tesszük, rárakjuk a gombából, hagymából és élesztőből készült tölteléket, tetejét befedjük a maradék pürével.
Lesimítjuk, reszelt sajttal megszórjuk, olvasztott vajjal meglocsoljuk, és megsütjük.
Tejföllel tálaljuk.

Felfújt burgonya
(párnaburgonya)
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 5 dl olaj.

Elkészítése:
Az étel elkészítéséhez legjobb, ha nagy burgonyákat választunk ki.
Ezeket meghámozzuk, egyenlő szeletekre vágjuk, szárazra töröljük, szűrőhálóban forró olajba tesszük, és addig sütjük, ameddig a burgonyán halvány kéreg jelenik meg.
Ezután a burgonyát áttesszük egy másik edényben felhevített olajba.
A kisütésnél a burgonyaszeletek belsejében keletkező gőz felfújja a szeleteket, és az ismételt kisütés a burgonya kérgét pirosra változtatja.
A felfújt burgonyát kivesszük az olajból, és megsózva, azonnal tálaljuk.

Forrás:
BURGONYALEXIKON
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.