Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL 1.

2017.04.24

BURGONYA LEXIKON

Babérleveles burgonyafőzelék
Hozzávalók:
80 dkg nyers tisztított burgonya, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 2 babérlevél, 1 evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál Vegeta, 1 teáskanál piros fűszerpaprika

Elkészítése:
Az olajat felforrósítom, rászórom a lisztet, és világos zsemleszínűre pirítom. A tűzről lehúzva belekeverem a megtisztított és nagyon finomra aprított vöröshagymát meg a pirospaprikát. Jól összekeverem, ezután felöntöm három deci vízzel, és simára keverem. A meghámozott, megmosott burgonyát karikákra vágom, fazékba rakom, és annyi vízzel öntöm fel, hogy csak szűken lepje el. Beleszórom a vegetát, beleteszem a babérlevelet és lefedve puhára főzöm. Ezután szűrőn keresztül (nehogy csomós legyen) belecsorgatom az ízesített rántást, és a simára kevert tejfölt is beleöntve, folytonos keverés közben jól kiforralom. Legalább öt percig főzöm, végül a babérlevelet kidobom a főzelékből.
Natúrszelet vagy sült kolbász, virsli a hozzávaló feltét.

Burgonyafőzelék 01.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 dl tejföl, 1 csomó zellerzöld, 1 evőkanál Vegeta, 1 evőkanál paradicsom-püré, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, törött bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát egyforma kockákra vágom. Az olajon a finomra vágott hagymát kissé megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott zeller levelet, és a paradicsompürét, és pár percet együtt párolom. Ráteszem a burgonyát, és állandóan kevergetve pirítom. Ráöntök annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fűszerezem, és fedő alatt készre párolom. A tejföllel simára kevert liszttel behabarom, és keverés mellett kiforralom.
Megszórom az apróra vagdalt petrezselyemmel, és letakarva negyedórát állni hagyom.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A BURGONYAFŐZELÉKEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.