Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - BURGONYAFŐZELÉKEK 4

2018.10.15

BURGONYALEXIKON

Burgonyafőzelék ecettel
Hozzávalók:
burgonya 1. 5 kg, zsír 10 dkg, liszt 1 kanál, hagyma 1/4 fej, babérlevél 2 db, ecet 1 kanál, tejföl 3 dl, só 1 késh.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk. Készítünk világos, vékony rántást, finomra vágott hagymával, feleresztjük, beleesszük a burgonyát, babérlevelet, sót, végül törött borsot és főni hagyjuk.
Tegyünk bele ízlés szerint ecetet és tejföllel tálaljuk.

Burgonyafőzelék feltéttel
Hozzávalók:
1,20 kg burgonya, 10 dkg vöröshagyma, 1 dl étolaj, 6 dkg liszt, 2 dl tejföl, pörköltalap fűszerkeverék, őrölt fehér bors, morzsolt majoránna, 1 mokkáskanál ecet, ételízesítő

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát 4 mm vastag karikákra vágjuk, és annyi vízben tesszük fel főni, hogy ellepje. Ételízesítővel meghintjük, és puhára főzzük. Rászórjuk a morzsolt majoránnát. Világosbarna rántást készítünk, melybe beletesszük a finomra vágott vöröshagymát. Hideg vízzel, a tejföllel simára keverjük. Ezután a rántást a megfőtt burgonyára öntjük.
Ecettel, őrölt fehér borssal ízesítjük.
Végül jól átforraljuk.
Pörköltalap fűszerkeverékkel készített feltéttel tálaljuk.

Burgonyafőzelék karfiollal és uborkával
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 kg burgonya, 1 db őrölt füzérpaprika, 1 kg karfiol, 1,5 kiskanál kurkuma, 1/2 kg uborka, 1 kiskanál őrölt lepkeszegmag 2 kiskanál római kömény, 1 kiskanál ánizs, 2 kiskanál oregánó vagy szurokfű, 2 evőkanál ghi

Elkészítése:
Tisztítsuk meg a zöldségeket. A burgonyát és az uborkát vágjuk kockákra, a karfiolt szedjük rózsáira. Melegítsük fel a ghít egy edényben, és süssük meg benne, sorrendben a köményt, ánizst, paprikát. A sütés végén 5 másodpercre dobjuk bele a lepkeszegmagot* és a kurkumát.
(Vigyázzunk, nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz.)
Adjuk hozzá a burgonyát, karfiolt és a sót, valamint annyi vizet, hogy ellepje a zöldségeket. Fedő alatt főzzük. Amikor már majdnem megpuhult, keverjük az uborkát is bele, és szórjuk a tetejére az oregánót vagy a szurokfüvet.
Felforralom, ezután csipetnyi cukorral ízesítem.
Tálalás előtt még külön is megtejfölözöm. *Lepkeszegmag: Görögszéna

Burgonyafőzelék más módon
Elkészítése:
Középfajta burgonyát 1 kilót, ha meghámoztunk, nagy kockára vágva, sós vízben puhára főzünk. Ez alatt elkészítjük a rántást, egy kanál zsír, s a szükséges mennyiségű lisztből, s ha már jól habzik, beleteszünk egy kanál tisztított majorannát, s azután felöntjük az időközben megpuhult burgonyával, s természetesen a levével is. Ügyelnünk kell arra, hogy a burgonya ne főjön szét, hanem egészben maradjanak a darabok.
Óvatosan elkeverjük s megrázogatjuk, egy ideig még főzzük, s tetszés szerint tejfelt teszünk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - FŐZELÉKEK BURGONYÁBÓL
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár,
Ferenczy Amanda, Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.