Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁK MÁRTÁSSAL 3.

2017.04.28

BURGONYA LEXIKON

BURGONYÁS CSULAMA ROMÁN MÓDRA
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 evőkanál olvasztott zsír vagy olaj, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál reszelt sajt, só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát vastag karikára vágjuk, sós vízben megfőzzük, hagyjuk, hogy szétfőjön, leszűrjük. A lisztből és zsírból vagy olajból fehér rántást készítünk, feleresztjük egy kevés főzővízzel, hozzáadunk reszelt sajtot. A burgonyát leöntjük ezzel a mártással, és néhány percre sütőbe tesszük.

FEKETEBORS-MÁRTÁSBAN PÁROLT BURGONYA
Hozzávalók 4 személyre:
1 kg burgonya, 5 dkg vaj, fél dl tejszín, 1 csomó zöldpetrezselyem, só ízlés szerint
A mártáshoz:
1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg vaj, 2 evőkanál citromlé, 15-20 szem fekete bors, 5 dkg liszt, törött bors, babérlevél zöldpetrezselyem és só ízlés szerint

Elkészítése: A burgonyát megfőzzük, megtisztítjuk, és vékony karikára vágjuk. Forró vajba tesszük, megsózzuk, és finomra vágott zöldpetrezselymet adunk hozzá. A burgonyára forró tejszínt öntünk, és az egészet néhány percig fedő alatt pároljuk.

Feketebors-mártással tálaljuk.

A mártást a következőképpen készítjük el: vajban hagymát pirítunk, beleöntünk 2 evőkanál citromlevet és 5 percig főzzük. Ezután fél liter vízbe beletesszük a babérlevelet, a zöldpetrezselymet, 15-20 szem feketeborsot, és felforraljuk. 5 dkg vajból és 5 dkg lisztből világos rántást készítünk, felöntjük a fűszerek levével, és addig főzzük, amíg besűrűsödik.
Megsózzuk, csipetnyi törött borsot is teszünk bele.

FŐTT BURGONYA BOROS HAGYMAMÁRTÁSSAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, só ízlés szerint.
A mártáshoz:
2 szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 4 evőkanál paradicsompüré, 10 dkg vaj, fél pohár bor, cukor, babérlevél, törött bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint

Elkészítése:
Elkészítjük a boros hagymamártást: az apróra vágott hagymát és zöldséget vajon megpároljuk. Liszttel meghintjük, borral és egy kevés vízzel hígított paradicsompürével fölengedjük. Felforraljuk, beletesszük a fűszereket, megsózzuk és felfőzzük. A burgonyát enyhén sós vízben puhára főzzük, a levét leszűrjük, tányérba tesszük.
Leöntjük a mártással, és meghintjük zöldpetrezselyemmel.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁK MÁRTÁSSAL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.