Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYÁK MÁRTÁSSAL 5

2019.05.28

BURGONYALEXIKON

Főtt burgonya szalonnával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg főtt burgonya, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, egy kevés paradicsomlé, liszt.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk, és középnagyságú szeletekre vágjuk. Az apró kockákra vágott szalonnát serpenyőbe tesszük, és a zsírját kisütjük. Megpirítjuk benne az apróra vágott hagymát. Megszórjuk liszttel, pár percig tovább pirítjuk, és egy kevés paradicsomlével felhígítjuk.
Az egészet együtt 10-15 percig forraljuk.
Ebbe a mártásba tesszük bele a burgonyát, és még 10 percig főzzük benne.

Főtt burgonya zöldmártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya.
A mártáshoz:
1-1 evőkanál apróra vágott újhagyma, zöldpetrezselyem, kapor, 2 pohár joghurt, egy kevés majonéz vagy tejföl, 4 kemény tojás, egy csipetnyi cukor, törött bors, mustár, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A zöldféléket apróra vágjuk, joghurttal (amit előzőleg tejföllel vagy majonézzel összekevertünk) leöntjük. A kemény tojásokat áttörjük, a mártással összekeverjük, és cukorral, borssal, sóval, mustárral ízesítjük.
Étkezés előtt a mártást hideg helyre tesszük, majd hozzáadjuk a forró főtt burgonyához, így tálaljuk.

Hagymával sütött burgonya tejes mártásban
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dkg olaj vagy vaj, 2 dl tejes mártás, 1 kis fej vöröshagyma, 1 evőkanál reszelt sajt és só ízlés szerint.

Elkészítése:
Sültburgonya-szeleteket serpenyőbe teszünk. Leöntjük híg tejes mártással (besamelmártás).
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, megszórjuk reszelt sajttal, megsózzuk, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és megsütjük.

"Juancaina papas" - perui burgonyaétel
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 25 dkg ömlesztett sajt, 2 evőkanál olaj, 2 dl tej, 2-3 evőkanáltejszín, 1-2 evőkanál citromlé, fél kávéskanál törött fekete bors, só ízlés szerint.

Ömlesztett sajtot, olajat, tejet és tejszínt simára keverünk. Kissé megmelegítjük, majd hozzáadunk citromlevet, és erősen megborsozzuk. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, félbevágjuk, és a mártással leöntjük.
Fejes salátát adjunk hozzá.

Paradicsomos burgonya füstölt hússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 15 dkg füstölt hús, 1 nagyobb paradicsom, 3-4 fej gomba, 4 dl húsleves, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, zöldpetrezselyem, fűszer és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A kockákra vágott füstölt húst megsütjük, hozzáadjuk a szeletekre vágott friss gombát és lisztet, és az egészet együtt jól megpirítjuk.
Ezután feleresztjük húslevessel, hozzáadjuk a paradicsomot, és 10-15 percig főzzük.
A kész mártásba beletesszük a rúd alakúra vágott, és egyszer már megpirított burgonyát, megsózzuk, és az egészet együtt puhára pároljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - MÁRTÁSOS BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.