Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYÁK MÁRTÁSSAL 6

2019.07.23

BURGONYALEXIKON

Párolt burgonya aszalt szilvával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 pohár aszalt szilva, 5 dkg vaj, 2 pohár hagymamártás, 20 dkg paradicsom, só, kapor, zöldpetrezselyem ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Forró vajban aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a 3-4 vízben megmosott, kimagozott aszalt szilvát, majd leöntjük hagymamártással, és a sütőben 10-15 percig sütjük.
Tálalásnál nyers paradicsomot rakunk mellé. Meghintjük kaporral és zöldpetrezselyemmel.

Párolt burgonya bárányhússal
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg bárányhús, 1 kis fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 dl piros mártás, 3 evőkanál olaj, törött bors, babérlevél, zöldpetrezselyem, kapor és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A kockákra vágott báránybúst, az apróra vágott hagymát és fokhagymát olajban vagy zsírban megpirítjuk. Ezután piros mártást, törött borsot és babérlevelet adunk hozzá, és 30-40 percig tovább pároljuk. Hozzátesszük a nagy kockákra vágott, megsütött burgonyát, és rövid ideig együtt pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek.
Az elkészült ételt zöldpetrezselyemmel és kaporral hintjük meg.

Párolt burgonya gombával és piros mártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg friss vagy 2 dkg szárított gomba, 1 kis fej vöröshagyma, 3 dl piros mártás, 1 evőkanál olaj, zöldpetrezselyem, fűszerek és só ízlés szerint.

Elkészítése:
Az apróra vágott gombát és a vöröshagymát megpirítjuk, leöntjük a piros mártással, és 15-20 percig főzzük.
Ezután a mártásba beletesszük a szeletekre vágott sült burgonyát, a fűszereket, és együtt pároljuk.

Párolt burgonya tökkel
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 kis zsenge tök, 20 dkg paradicsom, 2 pohár paradicsommártás, 1 dl olaj, törött bors, 1 gerezd fokhagyma, kapor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk, olajban megpirítjuk, és serpenyőbe tesszük. A tököt lehámozzuk, keresztben három részre vágjuk. A magokat kivesszük, majd a tököt megmossuk, felszeleteljük, olajban megsütjük. Összekeverjük a burgonyával és a pirított hagymával. Hozzáöntünk paradicsommártást, sózzuk, borsozzuk, és 10-15 percig pároljuk. Ezután zúzott fokhagymát, kaprot és zöldpetrezselymet adunk hozzá, sütőbe tesszük, és puhára pároljuk. A kész burgonyát és tököt egyenlő arányban tányérokra tesszük, mellé nyers paradicsomot rakunk.
Kaporral, zöldpetrezselyemmel meghintjük.

Párolt burgonya zöldséggel
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 kis szál sárgarépa, egy darabka petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál olaj a hagymapirításhoz, babérlevél, törött bors és só ízlés szerint
A mártáshoz:
2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 2 dl tejföl, törött bors és só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Edénybe tesszük, megsózzuk, babérlevelet, csipetnyi borsot, pirított hagymát adunk hozzá. Tejfölös mártással leöntjük, és készre pároljuk. Mártás: 2 dkg vajat serpenyőben megforrósítunk, beleteszünk 2 dkg lisztet, kissé megpirítjuk, és a tejföllel simára keverjük.
Felforraljuk, sóval és borssal ízesítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - MÁRTÁSOS BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.