Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYÁK MÁRTÁSSAL 7

2019.12.30

BURGONYALEXIKON

Piros mártásban párolt burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg füstölt szalonna, 4 dl piros mártás, zöldpetrezselyem, fűszerek és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítjuk, beletesszük a nagy kockákra vágott burgonyát, az apróra vágott hagymát, megsütjük, fűszerezzük, majd hozzáadjuk a piros mártást, amelyben megpároljuk.

Sajttal és tejszínnel sütött burgonya svájci módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg vaj, 1 evőkanál reszelt sajt, 1 evőkanál zsemlemorzsa, só ízlés szerint.
A mártáshoz:
4 tojás, másfél dl tejszín, 3 evőkanál reszelt sajt, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A nyers, meghámozott burgonyát szeletekre vágjuk, vajban megpirítjuk.
Kivajazott, mély edénybe tesszük rétegesen, s minden réteget leöntünk mártással.
A mártás elkészítéséhez tejszínnel felhígított és elkevert tojást veszünk, sózzuk, és belekeverünk 3 evőkanál reszelt sajtot.
A burgonyát megszórjuk 1 evőkanál reszelt sajttal, zsemlemorzsával, meglocsoljuk olvasztott vajjal, és sütőben megsütjük.

Sült burgonya fokhagymamártásban
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dl olaj. A mártáshoz:
2 kávéskanál liszt, 2 tojássárgája, 4 gerezd fokhagyma, 2 csomó zöldpetrezselyem, 2 evőkanál olaj, törött bors, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Közepes nagyságú burgonyákat megtisztítunk. 4 részre vágjuk, és bő, forró olajban megsütjük.
Elkészítjük a mártást: a lisztet a nyers tojássárgákkal összekeverjük, hozzáadjuk a péppé zúzott fokhagymagerezdeket és a zöldpetrezselymet.
Jól elkeverjük, és kevés hideg vizet öntünk hozzá.
Olajos serpenyőbe öntjük, sózzuk, borsozzuk.
Hozzátesszük a sült burgonyát, takaréklángon kevergetjük, amíg a mártás megsűrűsödik.

Sült burgonya padlizsánnal és szilvával, román módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 dl olaj, 4 paradicsom, 50 dkg padlizsán, 2 evőkanál hagymamártás, 1 pohár aszalt szilva, törött bors, cukor, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A padlizsánt leforrázzuk, a héját lehúzzuk, karikára vágjuk, és kipréseljük a levét.
Ezután megsózzuk, megborsozzuk, lisztben megforgatjuk, és mindkét oldalán olajban megsütjük.
A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, karikára vágjuk, és mindkét felén aranyszínűre sütjük.
Az aszalt szilvát kiválogatjuk, kimagozzuk, és több vízben megmossuk. A paradicsomot, a szilvát, a padlizsánt serpenyőbe tesszük, ráöntjük a hagymamártást.
Tetszés szerint sóval, cukorral ízesítjük, kaprot és zöldpetrezselymet adunk hozzá, összekeverjük, és 1-2 percig forraljuk.
A sült burgonya mellé tálaljuk.

Tejfölös burgonya paradicsompürével
l Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 dl tejföl, 5 dkg paradicsompüré, 1 dl fehérmártás, 1 evőkanál olaj, 1 dl citromlé, zöldpetrezselyem, babérlevél, törött bors, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A finomra vágott vöröshagymát olajban megpirítjuk, paradicsompürével, tejföllel, fehérmártással összekeverjük, és az egészet jól átfőzzük.
Ezután a mártásba beletesszük a megfőtt, kockákra vágott burgonyát, és az egészet 5-10 percig együtt pároljuk.

Tejfölös gombás sült burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg gomba, 4 dkg zsír, 4 dkg sajt, 2 dl tejfölös mártás, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A nyers burgonyát vastag szeletekre vágjuk. Megpirítjuk, serpenyőbe tesszük.
Közepére pirított gombát rakunk.
Tejfölös mártással, leöntjük, reszelt sajttal megszórjuk, és megsütjük.

Tejszínes burgonya
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 5 dkg vaj, 4 dl tejszín, 8 kávéskanál liszt, zöldpetrezselyem, citromlé, törött fehér bors, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A nyers burgonyát szeletekre vagy vastag karikákra vágjuk, serpenyőbe tesszük, sóval, törött fehér borssal megszórjuk, leöntjük annyi forró vízzel, hogy elfedje, és megfőzzük.
Amikor már majdnem megfőtt, lecsurgatjuk a főzővizét, ráöntjük a tejszínt, hozzáadjuk a vajat, és puhára főzzük.
Tetszés szerint citromlével ízesítjük, zöldpetrezselyemmel meghintjük.
Ha a mártás híg lett, akkor tegyünk hozzá lisztes habarást, és forraljuk fel.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - MÁRTÁSOS BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.