Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - MÁRTÁSOS BURGONYÁK 4.

2019.02.18

BURGONYALEXIKON

Főtt burgonya diómártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya.
A mártáshoz:
10-15 szem dió, 10 dkg fehér kenyérbél, 2 evőkanál olaj, 1 gerezd fokhagyma, ecet, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük (ne főjön szét).
Leszűrjük.
Elkészítjük a diómártást: a diót megtisztítjuk, a dióbelet megdaráljuk.
Fehér kenyér belét tejben áztatjuk, kinyomjuk, húsdarálón átdaráljuk, elkeverjük a dióval.
Hozzáadunk kevés sót, elkapart fokhagymát.
Cseréptálba tesszük, apránként adagolva olajat öntünk hozzá, és simára keverjük.
Ezután kevés citromlét vagy ecetet adunk hozzá, és ezzel is jól kikeverjük.
A burgonyát tálalásnál a tányérokban diómártással leöntjük, és zöldpetrezselyemmel, kaporral meghintjük.

Főtt burgonya dióval, grúz módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 kis fej vöröshagyma.
A mártáshoz:
9-10 dkg tisztított dió, 2 evőkanál borecet, fél gerezd fokhagyma, néhány friss mentalevél, kapor, törött bors, só ízlés szerint.

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, és karikára vágjuk.
Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, és az egészet összekeverjük.
Tálalásnál diómártással leöntjük.
Elkészítjük a mártást: darált diót borecettel felhígítunk, zúzott fokhagymát, apróra vágott mentalevelet, kaprot, sót és borsot adunk hozzá.
Jól összekeverjük.

Főtt burgonya Fehér mártásban, tojással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya.
A mártáshoz:
4 evőkanál vaj, 2 evőkanál liszt, 1 pohár zöldséglé, 1 kemény tojás, zöldpetrezselyem, kapor, só ízlés szerint.

A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük (ne főzzük szét). Levét lecsurgatjuk, fehér mártással leöntjük, felforraljuk, tányérokba tesszük. Zöldpetrezselyemmel és kaporral meghintjük.
Fehér mártás:
Lisztet vajban halvány sárgára pirítunk, zöldséglével vagy vízzel hígítjuk. Kevergetjük, hogy ne csomósodjon meg. Felforraljuk, megsózzuk, hozzáadjuk az apróra vágott kemény tojást, elkeverjük, és vajdarabokat teszünk bele.

Főtt burgonya gombamártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, kapor, só ízlés szerint. A mártáshoz:
1 fej vöröshagyma, 15 dkg gomba, 1 pohár tejföl, 1 evőkanál liszt, 5 dkg vaj.

Az apróra vágott hagymát a tisztított, szeletekre vágott gombával megpároljuk.
Meghintjük liszttel, feleresztjük tejföllel, megsózzuk és felforraljuk. A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, és enyhén sós vízben megfőzzük.
Levét lecsurgatjuk, a gombamártással leöntjük, s felforraljuk.
Tálalásnál kaporral meghintjük.

Főtt burgonya marhahússal és tormamártással
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 25 dkg marhahús, 20 dkg torma, 2 dkg hagyma, 1,5 dkg olvasztott vaj, 2 evőkanál ecet, cukor, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint.

A marhahúst sós vízben megfőzzük. Ha majdnem puha, hozzáadjuk a meghámozott, cikkekre vágott burgonyát.
A tormát megtisztítjuk, megreszeljük, ecettel hígítjuk, kevés cukrot és sót adunk hozzá.
A főtt burgonyát és marhahúst vajban pirított hagymával és tormamártással ízesítjük, zöldpetrezselyemmel meghintjük, és így tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - MÁRTÁSOS BURGONYÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta

 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.