Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A KÖRETEK 2.

2017.02.11

BURGONYA LEXIKON

Borított burgonya
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 2 közepes fej hagyma, 7 dkg vaj, egy csokor petrezselyem, só, bors, zsemlemorzsa.

A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, és vékony karikára vágjuk. A vajat felforrósítjuk, és a hagymát világosra pirítjuk benne, hozzáadjuk a burgonyát, és állandó keverés mellett aranysárgára pirítjuk, megsózzuk, megborsozzuk és belekeverjük a finomra vágott petrezselymet. 6 fém vagy hőálló üveg) formát kizsírozunk, megszórjuk zsemlemorzsával, a burgonyát jól belenyomkodjuk és 180 fokos sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Formából kiborítva húsételekhez tálaljuk, petrezselyemmel díszítjük.

Burgonyafánk
Hozzávalók:
fél kg héjában főtt burgonya, l tojás, 1 kanál zsír, fél csésze búzadara, kb. fél csésze liszt, só, olaj a sütéshez.

A burgonyát nyomón áttörjük, összegyúrjuk a tojással, zsírral, darával, sóval, és annyi liszttel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. pogácsaszaggatóval kiszúrjuk, majd forró olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Burgonya flán
Hozzávalók négy személyre:
8 kicsi burgonya, 2 evőkanál tejföl, 6 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, só, őrölt bors, reszelt szerecsendió, 1 evőkanál petrezselyem vagy metélőhagyma.

A burgonyákat vizesen alufóliába csomagoljuk, 200 Celsius fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt megsütjük, forrón meghámozzuk, áttörjük. Melegen tartjuk. Négy darab másfél decis kerek formát kivajazunk, lehűtünk. A vajat a burgonyába keverjük, és a tojásokat egyenként beledolgozzuk. Fűszerezzük, zöldfűszerrel ízesítjük, majd a forró tejföllel kikeverjük. A megtöltött formák tetejére alulról megvajazott alufóliát teszünk. Vízzel töltött tepsiben 20 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - KÖRETEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.