Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYAKÖRETEK 5

2018.08.26

BURGONYALEXIKON 

Burgonyalepény
Hozzávalók:
4 nagyobb, nyers burgonya, 3 púpozott evőkanál liszt, 1 dl tej, 2 tojás, 1 teáskanál só, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 mokkáskanál törött fekete bors, 3 evőkanál olaj, plusz kevés olaj a sütéshez, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió-virág.

Elkészítés:
A tojásokat habosra verjük, majd összekeverjük a tejjel és a liszttel. Hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát, a sót, a borsot és a szerecsendió-virágot, valamint 3 evőkanálnyi olajat, ezután az egészet ismét jól összekeverjük. A masszát 10 percig hagyjuk állni. Közben a burgonyát meghámozzuk, és az almareszelő legdurvább fokán lereszeljük. Azonnal beleforgatjuk a tojásos masszába, és alaposan összekeverjük. (A masszának a szokásos galuskatésztánál kissé keményebbnek kell lennie.) Teflon- vagy palacsintasütőben nagyon kevés olajat forrósítunk, amelyre evőkanállal adagolva, kis halmokat rakunk. Az evőkanál domború felével azonnal simára nyomkodjuk, így egyforma kis lepénykéket kapunk. Ha az alsó felük szép pirosra megsült, lapátkanállal óvatosan megfordítjuk, és a másik felüket is megsütjük. Meleg tálra halmozzuk, és tetszés szerinti salátával vagy savanyúsággal kínáljuk.
Magába, főételként fogyaszthatjuk, de fele mennyiségben készítve köret is lehet mártásos feltét mellé, esetleg borkorcsolyának is tálalható.

Burgonya német módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 dl tejföl, 5 dkg vaj, só ízlés szerint.

Elkészítés:
A megtisztított burgonyát megfőzzük, apróra vágjuk, és vajban vöröses színűre pirítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és 15 percre sütőbe rakjuk. Amikor a burgonya az egész tejfölmennyiséget magába szívta, alacsony edénybe tesszük, és sütőben megsütjük. Ha a burgonya elválik az edény falától, kitesszük tálra, és önálló ételként tálaljuk valamilyen savanyú vagy édes mártással.
Más ételekhez körítésként is adhatjuk.

Burgonyapüré 01.
Hozzávalók:
80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj, só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is használhatunk.

Elkészítés:
A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük.
Simára keverjük.
Nem szabad sem túl hígnak, sem túl keménynek lennie.

Burgonyapüré 02.
Hozzávalók:
1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj, tej, só.

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük, Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}.
Ha a főzővíz nem volt elég sós, utána sózzuk.
Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 1-2 percig verjük.

Forrás:
KÖRETEK - KÖRETEK BURGONYÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.