Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - BURGONYAKÖRETEK 6

2018.11.08

BURGONYALEXIKON

Burgonyapüré 03.
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só 2 késh.

Elkészítése:
Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta. Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.
Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép fényt kap.

Burgonyapüré 04.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és lábosba rakjuk. Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük. Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az egész egynemű, pépes nem lesz.
Habverővel kissé felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón tálaljuk.

Burgonyapüré 05.
Hozzávalók:
kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír, só.

Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük.
Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.