Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - BURGONYAKÖRETEK 7.

2019.01.12

BURGONYALEXIKON

Burgonyapüré 05.
Hozzávalók:
kb. 6 db közepes burgonya, l kanál zsír, só.

Elkészítési módja:
A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, sós vízben megfőzzük. Burgonyanyomón áttörjük, kevés főzővízzel hígítjuk, majd a zsírral jól elkeverjük. Szárnyasokhoz, füstölt marhanyelvhez tálaljuk.

Burgonyás galuska köretnek
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 tojássárgája, 4 evőkanál liszt, 2 evőkanál vaj, 2 evőkanál reszelt sajt, só ízlés szerint.

Elkészítési módja:
A burgonyát sós vízben megfőzzük, meghámozzuk és összetörjük. Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a tojássárgákat, ezután meghintjük liszttel és eldolgozzuk. Nagy lábasban vizet forralunk, sót teszünk bele, és amikor lobogva forr, galuskákat szaggatunk belőle. Ha a galuska a víz felszínére jön, szűrőkanállal kivesszük. A megfőtt galuskát megmelegített tálba tesszük, leöntjük olvasztott vajjal, majd reszelt sajttal megszórjuk.

Burgonyás knédli forró krumpliból
Hozzávalók:
80 dkg forró krumpli, 40 dkg dara, 10 dkg zsírszalonna vagy vaj, 1-2 tojás vagy csak a sárgája, félkanálnyi só, pirított zsemlekockák

Elkészítési módja:
A gyúródeszkára szórjuk a darát és bele az áttört forró burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, a sót és összedolgozzuk tésztává. A tésztához adhatunk pirított zsemlekockákat is. Kis kerek gombócokat formázunk és kb. 15 percig főzzük őket. A kifőtt gombócokat kivesszük, szétrakjuk, vajjal, szalonnával vagy zsírral megkenjük (megszórhatjuk pirított zsemlemorzsával) és párolt káposztával húshoz adjuk körítésként. Ugyanebből a tésztából nagyon finom a gyümölccsel töltött gombóc.

Burgonyás tarhonya
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, tarhonya 10 dkg, hagyma 1 fej, zöldpaprika 1 db, paprika 1 késhegynyi.

Elkészítési módja:
Főzünk paprikás burgonyát csak több lével, és ha félig megfőtt a burgonya, teszünk bele pirítatlan tarhonyát, és tovább főzzük, míg a levét el nem fövi. Törjünk végül bele egy egész zöldpaprikát.

Burgonyapüré tojássárgájával
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 4 tojássárgája, 2 dkg vaj, só ízlés szerint.

Elkészítési módja:
A megtisztított burgonyát megfőzzük, áttörjük, és hozzáadjuk a nyers tojássárgákat. Gyenge tűzön az egészet jól kikeverjük. A püréből különféle körítéseket készíthetünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAKÖRETEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.