Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA KOTLETTEK 5

2019.03.18

BURGONYALEXIKON

Burgonyalepény 02. (dranyiki)
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 2 dkg zsír, 2-3 evőkanál olaj, 5 dkg vaj vagy 1 dl tejföl, késhegynyi szódabikarbóna, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A nyers burgonyát megreszeljük, lisztet, sót és szódabikarbónát adunk hozzá. Összedolgozzuk. Kizsírozott tepsiben, sütőben gyorsan megsütjük a lepényeket. Vajjal vagy tejföllel tálaljuk.

Burgonyalepény 03. ("marja anyácska ")
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg liszt, 2 dkg vaj, 10 dkg szalonna, 2 és fél dl tejföl, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, még melegen összetörjük. Sót, vajat és lisztet adunk hozzá, és kemény, sima tésztát készítünk. A tésztát 1-2 cm vastagra nyújtva kilisztezett tepsibe tesszük, és villával megszurkáljuk. Egymástól 3-4 cm-es távolságban apró kockákra vágott szalonnát rakunk rá. Tetejét leöntjük tejföllel. 15 percre sütőbe tesszük, és akkor tálaljuk, amikor a tejföl még forr.

Burgonyalepény 04.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10 dkg liszt, 2 tojás, fél dl tej, 3 dl olaj, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Áttört burgonyába lisztet, tojássárgáját, forró olajat és tejet teszünk. Jól összedolgozzuk, majd - miközben tovább kevergetjük, óvatosan belerakjuk a kemény habbá felvert tojásfehérjét. A masszát lisztezett deszkára tesszük, 1 cm vastag lepényeket készítünk belőle, majd olajban hirtelen átsütjük. A kész lepényeket rövid időre forró sütőbe helyezzük.

Burgonyalepény íróval
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg nyers burgonya, 50 dkg főtt burgonya, 20 dkg liszt, 2 dl író és só ízlés szerint.

Elkészítése:
A megtisztított nyers burgonyát megreszeljük, vászonruhába tesszük, és kinyomjuk a levét egy kis tálba. A nyers burgonyát összekeverjük a forró főtt burgonyával, és eldolgozzuk. Lisztet adunk hozzá, jól kikeverjük, megsózzuk. Írót öntünk bele, hogy a tésztája folyós legyen. Lehetőleg minél tovább keverjük a tésztát, majd 10 percnyi pihentetés után a szokásos módon lepényeket sütünk. Hús mellé tálaljuk.

Burgonyalepény minszki módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 evőkanál napraforgóolaj, só ízlés szerint.

A töltelékhez:
20 dkg fölt vagy sült sertéshús, 3 dkg margarin, egy kevés zúzott fokhagyma, só ízlés szerint.

Elkészítése:
Nyers burgonyát megreszelünk, beleteszünk sót, összekeverjük. Kiszaggatjuk és megsütjük. A megsütött lepényt sertéshúsból készült, sóval, borssal, fokhagymával ízesített töltelékkel megtöltjük. Tepsibe tesszük, és a sütőben rövid ideig még sütjük.

Burgonyalepény román módra
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 6 dkg vaj, 3 evőkanál olvasztott zsír, só és törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
A burgonyát a sütőben héjastól megsütjük, félbe vágjuk, közepét kivájjuk, és villával összetörjük. Megsózzuk, kevés törött borsot és vajat adunk hozzá. Serpenyőbe olvasztott zsírt teszünk, megmelegítjük, rátesszük elsimítva az összetört burgonyát. Megpirítjuk, és zöldség mellé körítésként tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - A KOTLETTEK br> Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.