Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A KOTLETTEK 1.

2017.01.26

BURGONYA LEXIKON

BURGONYAKOTLETT
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 2 tojás, 3 evőkanál liszt vagy zsemlemorzsa, 10 dkg vaj, só ízlés szerint

Elkészítése:
A megtisztított burgonyát megfőzzük, vizét leöntjük, még melegen összetörjük. A püréhez két nyers tojást adunk, jól kikeverjük, és a masszából vizes kézzel lapos, kerek szeletkéket - kotletteket - formálunk. A kotletteket lisztben vagy morzsában megforgatjuk és megsütjük.
Különféle mártásokkal (gomba-, hagymamártás stb.) tálalhatjuk.

 

BURGONYAKOTLETT ALMÁVAL
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg alma, 2 evőkanál olaj, 2 tojás, 5 dkg liszt, 6 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg zsír a sütéshez, késhegynyi szódabikarbóna, só ízlés szerint

Elkészítése:
A burgonyát héjában, forró sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük vagy húsdarálón átdaráljuk. Az olajat vagy vajat a tojássárgájával elkeverjük. Elvegyítjük a burgonyamasszával, a felvert tojáshabbal, liszttel, szódabikarbónával és a nagy lyukú reszelőn megreszelt nyers almával. Megsózzuk. Kis, ovális alakú kotletteket készítünk. Forró zsírban aranysárgára sütjük.
Hosszúkás tálra tesszük, zöldpetrezselyemmel vagy salátalevéllel díszítjük.
Tejföllel vagy nyers salátával tálaljuk.

BURGONYAKOTLETT APRÓRA VÁGOTT KEMÉNY TOJÁSSAL ÉS RIZZSEL TÖLTVE
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 3 evőkanál tiszt, 3 tojás, 2-3 dl olaj, 3 evőkanál rizs, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál vaj, törött bors, zöldpetrezselyem, só ízlés szerint

Elkészítése:
Ugyanúgy csináljuk, mint a húsos kotlettet, de a töltelék itt tojásból és rizsből készül. A rizst átválogatjuk, több vízben megmossuk, és kétszeres mennyiségű vízzel és vajjal megpároljuk. A kemény tojást megfőzzük, megtisztítjuk, apróra vágjuk, a vöröshagymát vajban megpároljuk, és mindkettőt a rizshez tesszük. Az egészet sóval, borssal ízesítjük, és jól összedolgozzuk. Paradicsom-, hagyma- vagy gombamártással leöntve tálaljuk, és meghintjük zöldpetrezselyemmel.
Rizs helyett készíthetjük hajdinakásával vagy apróra tördelt makarónival is.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - KOTLETTEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.