Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - BURGONYAKOTLETTEK 4.

2018.12.10

BURGONYAKLEXIKON

Burgonyakotlett túróval
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 20 dkg túró, 2 dl olaj a sütéshez, 2 tojás, 10 dkg liszt, 2 dl tejföl, só ízlés szerint. Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, s a túróval együtt húsdarálón átdaráljuk. Hozzáadunk tojást, lisztet, sót, és jól összedolgozzuk. Deszkára tesszük, liszttel meghintjük, és kis kotletteket készítünk. Erős lángon megsütjük.
Tejföllel tálaljuk.

Burgonya- lepénykék almával
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg burgonya, 50 dkg alma, 20 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg vaj, 3 dl tej, egy kevés citromlé, cukor és só ízlés szerint. Elkészítése:
A főtt burgonyát megtisztítjuk, áttörjük, tojást, sót és lisztet adunk hozzá. Meggyúrjuk a tésztát úgy, hogy a kezünktől elváljon. 8-9 cm átmérőjű kis lepényeket készítünk. Az almát meghámozzuk, négy gerezdre vágjuk, magházát kivesszük. Egy kevés citromlével meglocsoljuk, hogy ne barnuljon meg. Minden egyes lepényre egy negyed almát teszünk, és a tészta széleit összecsípjük. Tűzálló tálban megolvasztjuk a vajat, beletesszük a lepényeket, és közéjük szorosan almadarabokat rakunk, majd sütőbe tesszük, hogy megpiruljon.
Ezután annyi tejet öntünk rá, amennyit felszív.
(A tejet meg is cukrozhatjuk.)

Burgonyás kotlett gombával töltve
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 10-12 dkg gomba, 3 dkg vaj, 3 evőkanál liszt, 4 kemény tojás, 10 dkg fehér kenyér, 1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma, 2-3 dl olaj, 1 dl tej, 4 paradicsom, só ízlés szerint. Elkészítése:
A burgonyamasszát úgy készítjük el, mint az egyszerű burgonya kotlettét. Minden lepény közepébe gombatölteléket teszünk. A tölteléket a következőképpen készítjük el: a gombát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és kevés vajban megpároljuk. Hozzáadunk 2 kemény tojást, párolt hagymát és tejben áztatott, majd kinyomott fehér kenyeret.
Sóval, borssal ízesítjük.
A töltött burgonyalepényeket hosszúkás tojásformára alakítjuk, és minden oldalán olajban megsütjük.
Tányéronként 2-3 darabot tálalunk.
Mellé nyers paradicsomot rakunk, és paradicsommártással leöntjük.

Burgonyalepény 01.
Hozzávalók 4 személyre:
80 dkg burgonya, 1 tojás, 2 evőkanál zsír vagy olaj a sütéshez, 2 dl tejföl, 20 dkg füstölt szalonna vagy áfonyamártás, só ízlés szerint. Elkészítése:
A burgonyát megreszeljük, a felesleges levet kinyomjuk, tojást (nem feltétlenül szükséges), sót adunk hozzá, majd elkeverjük. Serpenyőben forró zsiradékban megsütjük. Minden lepényhez 1 evőkanálnyi masszát veszünk. (Ha a lepény újburgonyából készül, akkor a masszához 1 evőkanál lisztet kell tennünk.)
A lepény masszáját tejjel is készíthetjük.
A reszelt burgonya levét kinyomjuk, a masszát forró tejjel leforrázzuk, tojást és sót adunk hozzá, jól összekeverjük, és megsütjük.
Tejföllel, tepertővel vagy áfonyamártással tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

 

 

Forrás:
BURGONYALEXIKON - A KOTLETTEK br> Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései

 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.