Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAPIROGOK 6.

2019.06.24

BURGONYALEXIKON

Sütött-főzött pirog
Hozzávalók 4 személyre:
fél liter húsleves.
A tésztához:
30 dkg liszt, 3 tojás, só ízlés szerint.
A töltelékhez:
25 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg vaj a pirog tetejének megkenéséhez, só és törött bors, ízlés szerint.

Elkészítése:
Tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk.
8 - 10 cm-es korongokat vágunk belőle.
A lapok közepére nyers tojásból, apró kockákra vágott és olajjal, borssal és hagymával ízesített nyers burgonyából készült tölteléket rakunk.
A széleket jól összenyomkodjuk.
Tetejüket vajjal bekenjük, és azonnal sütőben kisütjük.
Majd kivéve a sütőből, a forrásban levő húslevesbe tesszük.

Pirog burgonyával és bárányhússal
Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 15 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna, és só ízlés szerint.
A töltelékhez:
80 dkg burgonya, 50 dkg bárányhús, 2 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 10 dkg vaj, só, bors, ízlés szerint, 1 pohár húsleves.

Elkészítése:
Tejet, lisztet, tojást, margarint, sót és szódabikarbónát jó kemény tésztává gyúrunk.
A töltelékhez a burgonyát apró kockákra vágjuk.
Ugyanilyen alakúra vághatjuk a bárányhúst is.
Vajat, hagymát, babérlevelet, borsot és sót adunk hozzá.
Az egészet tálban egyenletesen összekeverjük.
Nagy serpenyő alját és oldalát vastagon kizsírozzuk.
A tészta nagyobbik részét úgy tesszük a serpenyőbe, hogy pereme is maradjon, amit majd behajtunk.
A tésztára egyenlő darabokban vajat teszünk.
Egyenletesen rásimítjuk a tölteléket.
A pirog széleit ráhajtjuk, a maradék tésztával befedjük.
A széleket összenyomkodjuk, hogy a sütésnél ne folyjék ki a lé.
A pirog tetejét zsírral megkenjük, és sütőben 45 percig sütjük.
Azután kivesszük, tetejét bemetsszük, 1 pohár húslevest öntünk rá, és még 10 percig sütjük.
Ha kész, tiszta ruhát vízben jól megnedvesítünk, és a pirogra tesszük.
10 percig így hagyjuk állni (megpuhulni), majd szétvágjuk, és tálaljuk.

Pirog burgonyával és hallal
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg zsír a serpenyő és a tészta bekenéséhez, 30 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg margarin, másfél dkg élesztő.
A töltelékhez:
20 dkg burgonya, 20 dkg hal, 2 fej vöröshagyma, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
Kelt tésztából lepényt formálunk.
A töltelékhez friss, megtisztított, kiszálkázott apróhalat veszünk, húsdarálón megdaráljuk vagy késsel összevágjuk.
Borssal ízesítjük, megsózzuk.
A tészta felére egy réteg apró kockákra vágott nyers burgonyát és összevágott vöröshagymát teszünk, majd egy réteg halat.
Ezután a tölteléket a másik tésztadarabbal betakarjuk, a széleket összenyomkodjuk.
Tetejét bekenjük tojássárgájával, s a pirogot meleg helyre tesszük, hogy tovább keljen.
30 perc múlva sütőben megsütjük.
Ha megsült, megkenjük vajjal vagy margarinnal.

Pirog burgonyával és sertéshússal
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, másfél dkg élesztő, 1 tojás, 1 dl tej, 5 dkg zsír, só ízlés szerint.
A töltelékhez:
40 dkg burgonya, 30 dkg sertéshús, 2 fej vöröshagyma, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
Elkészítjük a kelt tésztát.
Kinyújtjuk, kiszaggatjuk.
Rátesszük a tölteléket (nyers, apróra vágott sertéshúst, apró kockákra vágott burgonyát, összevágott vöröshagymát, amelyet sóval és borssal ízesítettünk).
A pirogokat összecsípjük, kifli alakúra formáljuk, és kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - PIROGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.