Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAPIROGOK 7.

2019.11.23

BURGONYALEXIKON

Sütött-főzött pirog
Hozzávalók 4 személyre:
fél liter húsleves.
A tésztához:
30 dkg liszt, 3 tojás, só ízlés szerint.
A töltelékhez:
25 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 1 tojás, 5 dkg vaj a pirog tetejének megkenéséhez, só és törött bors, ízlés szerint.

Tésztát gyúrunk, vékonyra kinyújtjuk. 8 - 10 cm-es korongokat vágunk belőle.
A lapok közepére nyers tojásból, apró kockákra vágott és olajjal, borssal és hagymával ízesített nyers burgonyából készült tölteléket rakunk. A széleket jól összenyomkodjuk. Tetejüket vajjal bekenjük, és azonnal sütőben kisütjük.
Majd kivéve a sütőből, a forrásban levő húslevesbe tesszük.

Pirog burgonyával és bárányhússal
Hozzávalók a tésztához:
80 dkg liszt, 2 dl tej, 2 tojás, 15 dkg margarin, késhegynyi szódabikarbóna, és só ízlés szerint.
A töltelékhez:
80 dkg burgonya, 50 dkg bárányhús, 2 fej vöröshagyma, 2 babérlevél, 10 dkg vaj, só, bors, ízlés szerint, 1 pohár húsleves.

Tejet, lisztet, tojást, margarint, sót és szódabikarbónát jó kemény tésztává gyúrunk. A töltelékhez a burgonyát apró kockákra vágjuk. Ugyanilyen alakúra vághatjuk a bárányhúst is. Vajat, hagymát, babérlevelet, borsot és sót adunk hozzá. Az egészet tálban egyenletesen összekeverjük. Nagy serpenyő alját és oldalát vastagon kizsírozzuk. A tészta nagyobbik részét úgy tesszük a serpenyőbe, hogy pereme is maradjon, amit majd behajtunk. A tésztára egyenlő darabokban vajat teszünk. Egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. A pirog széleit ráhajtjuk, a maradék tésztával befedjük. A széleket összenyomkodjuk, hogy a sütésnél ne folyjék ki a lé. A pirog tetejét zsírral megkenjük, és sütőben 45 percig sütjük. Azután kivesszük, tetejét bemetsszük, 1 pohár húslevest öntünk rá, és még 10 percig sütjük. Ha kész, tiszta ruhát vízben jól megnedvesítünk, és a pirogra tesszük. 10 percig így hagyjuk állni (megpuhulni), majd szétvágjuk, és tálaljuk.

Pirog burgonyával és hallal
Hozzávalók a tésztához:
3 dkg zsír a serpenyő és a tészta bekenéséhez, 30 dkg liszt, 1 tojás, 3 dkg margarin, másfél dkg élesztő.
A töltelékhez:
20 dkg burgonya, 20 dkg hal, 2 fej vöröshagyma, törött bors és só ízlés szerint.

Kelt tésztából lepényt formálunk. A töltelékhez friss, megtisztított, kiszálkázott apróhalat veszünk, húsdarálón megdaráljuk vagy késsel összevágjuk. Borssal ízesítjük, megsózzuk. A tészta felére egy réteg apró kockákra vágott nyers burgonyát és összevágott vöröshagymát teszünk, majd egy réteg halat. Ezután a tölteléket a másik tésztadarabbal betakarjuk, a széleket összenyomkodjuk. Tetejét bekenjük tojássárgájával, s a pirogot meleg helyre tesszük, hogy tovább keljen. 30 perc múlva sütőben megsütjük.
Ha megsült, megkenjük vajjal vagy margarinnal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - PIROGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.