Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAPOGÁCSÁK 3.

2019.07.11

BURGONYALEXIKON

BURGONYA-POGÁCSA 05.
Elkészítése:
40 dkg főtt és áttört burgonyát összekeverünk 20 dkg liszttel, az egészet 10 dkg margarinnal elmorzsoljuk.
4 dkg élesztőt 1 dl tejben felfuttatunk, és a burgonyás masszához öntjük. 2 db tojást, 1 kiskanál sót adunk hozzá, és összegyúrjuk.
30 dkg félkemény Óvári sajtot lereszelünk, a tésztát egymás után háromszor kinyújtjuk, reszelt sajttal megszórjuk és hajtogatjuk.
A harmadik hajtogatás után 1 órát kelesztjük, kelesztés után 2 cm vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.

BURGONYA-POGÁCSA 06.
Hozzávalók:
15 dkg főtt burgonya, 45 dkg liszt, 26 dkg vaj, 2 dl tejföl, 3 db tojássárga, só, a kenéshez: 2 db tojás

Elkészítése:
A közepes nagyságú burgonyát jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük.
Héját eltávolítjuk, és még melegen áttörjük.
Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk a lisztet, a vajat, megsózzuk, és az anyagokat összedolgozzuk.
Ezután hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgáját, majd jól összegyúrjuk.
Az így elkészített tésztát kb. két órát letakarva, hideg helyre tesszük.
Ezután a tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és a vajastésztához hasonlóan háromszor hajtogatjuk, hajtogatás közben mindig 10-15 percig pihentetjük.
A kinyújtott tésztát minden alkalommal a behajtás előtt felvert tojással megkenjük.
A háromszori hajtogatás után megfelelő vastagságúra kinyújtjuk, és pogácsákat szúrunk ki belőle.
Tepsibe helyezzük, megkenjük tojással, és állni hagyjuk.
Amikor a tojás megszáradt, másodszor is bekenjük, és mérsékelt hőfokú sütőbe tolva megsütjük.

BURGONYA-POGÁCSA 07.
Elkészítése:
Egyforma (súlyú) főtt, áttört burgonyát, lisztet, kis vajat megfelelő sóval jól összedolgozunk.
Háromszor nyújtjuk ki közben mindig negyed óráig pihentetve.
Végül ujj vastagságúra nyújtjuk, tetejét bevagdaljuk, kis pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felül megkenjük tojássárgájával, meghintjük köménymaggal és megsütjük.

BURGONYÁS-KÁPOSZTÁS POGÁCSA
Hozzávalók:
150 g áttört, főtt burgonya, 500 g fejes káposzta, 100 g zsír, 30 g vaj, 500 g darás liszt, 10 g cukor, tej, 2 tojás, 30 g élesztő, só

Elkészítése:
A burgonyát, a tojást, az olvasztott vajat meg a lisztet megsózzuk, és elkeverjük.
A tejbe beletesszük a cukrot meg az élesztőt.
A káposztát lobogó vízzel leforrázzuk, lecsurgatjuk, kifacsarjuk, apróra vágjuk, és kihűtjük.
Mindebből kemény tésztát gyúrunk, és meleg helyen megkelesztjük.
A megkelt tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
Egy kis ideig még pihentetjük, majd forró zsírban a pogácsák mindkét felét világos-pirosra sütjük.
Melegen, ecetes uborkával tálaljuk.

BURGONYÁS POGÁCSA 01.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg főtt burgonya, 25 dkg margarin, 25 dkg liszt, 1 cs. sütőpor, só

Elkészítése:
A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a margarint, a sütőporral elkevert lisztet, ízlés szerint sózzuk, és tésztává gyúrjuk.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval kiszúrjuk.
A pogácsák tetejét tojással megkenjük.
Közepes tűznél megsütjük.

BURGONYÁS POGÁCSA 02.
Hozzávalók:
30 dkg zsír, 50 dkg liszt, 50 dkg főtt burgonya, 4 dkg élesztő, 2 db tojás, 2 dkg só, kevés tej

Elkészítése:
A tésztát a szokásos módon állítjuk össze, majd fél napra a hűtőszekrénybe tesszük pihenni, utána formázzuk és sütjük.
A kész tészta fagyasztható, ezért érdemes egyszerre nagyobb mennyiségben készíteni.

BURGONYÁS POGÁCSA 03.
(dupla adag)
Hozzávalók:
60 dkg liszt, 25 dkg margarin, 2 dl tejföl, 2 db főtt burgonya áttörve, 2 kávéskanál só, 2 kávéskanál cukor, 2 dkg élesztő tejben megfuttatva, reszelt sajt a tetejére

Elkészítése:
A hozzávalókat összegyúrjuk, 20 percig pihentetjük, 3-szor hajtogatjuk.
Kiszaggatjuk, megkenjük a tetejét tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
Forró sütőben kisütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - POGÁCSÁK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta