Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYAPÜRÉK 1

2021.06.30

BURGONYAPÜRÉ 01.
Hozzávalók:
80 deka burgonya, 2 deci tej, 8 deka vaj, só, a tej és vaj helyett 2 deci tejszínt is használhatunk

Elkészítése:
A sós vízben főtt, meghámozott burgonyát leszűrve szitán, még forrón áttörjük, vajjal összekeverjük, és forró tejjel, valamint egy kis sóval ízesítjük. Simára keverjük.
Nem szabad sem túl hígnak, sem túl keménynek lennie.

BURGONYAPÜRÉ 02.
Hozzávalók:
1 kg szétfövő fajta burgonya, 5 dkg vaj, tej, só

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük,
Leszűrjük, majd áttörjük, és annyi - vajjal elkevert - forró tejbe öntjük, amennyit felvesz (részben ízlésünktől függ, hogy milyen sűrűn szeretjük a burgonyapürét, részben a burgonya minőségétől, hogy mennyit vesz fel}. Ha a főzővíz nem volt elég sós, utánsózzuk.
Kitűnő, habos lesz a burgonyapürénk, ha a burgonyát habverővel a tejben 12 percig verjük.

BURGONYAPÜRÉ 03.
Hozzávalók:
Burgonya 1 kg, vaj 5 dkg, tej 0,25 l, só 2 késh.

Elkészítése:
Burgonyát megtisztítunk, megmosunk, kockára vágunk, feltesszük sós vízben főni, ha megpuhul, szitára tesszük, hogy a víz lecsorogjon, majd átpasszírozzuk rajta.
Teszünk bele 2 késhegynyi sót, 5 dkg vajat, és negyed l tejet. Ezt jó habosra keverjük és feltesszük, egy kicsit főni hagyjuk.
Mielőtt a hús köré tesszük, a kanalat zsírba mártjuk, amitől szép fényt kap.

BURGONYAPÜRÉ 04.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 5 dkg vaj, 2 dl tejszín, 2 dl tej, cukor, őrölt bors

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk. Kis kockákra vágjuk, és lábosba rakjuk.
Csak annyi vizet öntünk rá, amennyi szűken ellepi, és megsózzuk. Lefedve puhára főzzük.
Ezután leszűrjük, majd áttörjük. Az áttört burgonyát visszatesszük a lábosba, és vajjal, a tejjel meg a tejszínnel egészen kis lángon addig főzzük, amíg az egész egynemű, pépes nem lesz.
Habverővel kissé felverve, ízlés szerint tovább fűszerezzük, és forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYLEXIKON - BURGONYPÜRÉK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta