Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A BURGONYÁS DERELYÉK 1.

2017.01.10

BURGONYA LEXIKON

Burgonyával töltött derelye
Hozzávalók
4 személyre: 40 dkg liszt, tojás.
A töltelékhez:
80 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 10 dkg szalonna, 2 dkg vaj, 1 tojás, tejföl, só és bors

Elkészítés:
Egy kevés vízzel meggyúrjuk a tésztát. A tisztított burgonyát megfőzzük és áttörjük. A szalonnát kockákra vágjuk, és apróra vágott hagymával együtt megsütjük. Összekeverjük az áttört burgonyával, nyers tojást és sót teszünk bele. A tésztát két mm vastagságúra kinyújtjuk. Egyik felére kávéskanálnyi töltelékeket teszünk. Ráhajtjuk a tészta másik felét, összenyomkodjuk, derelyemetszővel felvágjuk. A derelyéket forró, sós vízben megfőzzük. Tálalás előtt vajjal leöntjük. A tejfölt külön tálaljuk.

Barátfüle
Recept Iharosból
Iharosban régóta kedvelt eledel a barátfüle. Receptjét Kisházi Ferencné osztotta meg velünk
Hozzávalók:
fél kiló burgonya, liszt, egy egész tojás, egy kávéskanál só, egy kávéskanál margarin, 15 deka búzadara, szilvalekvár

Elkészítés:
Megfőzzük a burgonyát, és burgonyanyomón áttörjük. A margarinnal, tojással és sóval, valamint annyi liszttel, amennyit az anyag fölvesz, összedolgozzuk. A tésztát gyúródeszkán vékonyra kinyújtjuk, és apró lekvárhalmokat helyezünk el rajta egy sorban, egymástól egyenlő távolságra. A lekváros csíkra a tésztát visszahajtjuk, majd barátfüle-szaggatóval kiszaggatjuk a négyszög alakú lekváros táskákat. Forró vízben megfőzzük. A búzadarát kevés zsiradékon olajbarnára pirítjuk, s ebben megforgatjuk a barátfülét. A tetejét meghintjük porcukorral.

Burgonyás derelye (Mami szakácskönyve)
Derelyét megtölteni a következő töltelékkel: áttört krumpli, só, kis zsír, tejfel, kevés liszt, Derelyét megtölteni, prézlis zsírba szedni.

Derelye túróval és burgonyával, lengyelesen
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl olaj, só A töltelékhez:
40 dkg burgonya, 10 dkg túró, fél fej vöröshagyma, 3 dkg zsír, törött bors és só

Elkészítés:
A tésztát meggyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk, és 5 cm átmérőjű karikákat vágunk ki belőle. A karika közepére tölteléket rakunk, és a széleit becsíptetjük. A töltelékhez a burgonyát héjában megfőzzük, megtisztítjuk. A túróval együtt megdaráljuk, zsírban pirított hagymát, sót és borsot adunk hozzá, és összekeverjük. Nagy, nem magas lábasban, forrásban levő sós vízben, fedő alatt, kis adagokban megfőzzük a derelyét. Amikor kezd feljönni a víz színére, levesszük a fedőt, és a derelyét újra átforraljuk. Majd szűrőkanállal szitára tesszük, forró vízzel leöntjük, s amikor a víz lecsurgott, meleg tálra rakjuk. Forró olajjal leöntjük.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁS DERELYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.