Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A BURGONYÁS DERELYÉK 2

2017.02.18

BURGONYA LEXIKONJA

ERDÉLYI TÚRÓS DERELYE
Hozzávalók:
1 kg főtt burgonya, 500 g liszt, 600 g túró, 250 g porcukor, 200 g zsír, 200 g zsemlemorzsa, 100 g mazsola, 6 db tojás, 1 db citrom, só, vaníliás cukor

Elkészítése:
A főtt meleg burgonyát áttörjük, 3 db tojással, liszttel, kevés sóval összegyúrjuk és félretesszük. Közben túrótölteléket készítünk. A túrót szitán áttörjük, 3 tojást, porcukrot, reszelt citromhéjat, mazsolát adunk hozzá, és jól összekeverjük. A tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, háromszög alakú formákra vágjuk. Egyenletesen elosztjuk rajtuk a túrótölteléket, tojásfehérjével megkenjük a tészta szélét, majd visszahajtjuk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük, tésztaszűrőn lecsepegtetjük, és a zsíron aranysárgára pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
Vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

JUHTÚRÓS BARÁTFÜLE
Hozzávalók:
60-65 deka gyúrt tészta, 25 deka juhtúró, 40 deka burgonya, egy késhegynyi őrölt bors, 1 deci tejföl, 8 deka húsos szalonna, egy tojás és só

Elkészítése:
a tésztát vékonyan kinyújtjuk, és a felére négy centi távolságra dió nagyságú halmokat rakunk az áttört, főtt burgonya és juhtúró keverékéből, amit borssal fűszereztünk. A töltelékek közötti részt megkenjük tojással, a tészta másik oldalát ráhajtjuk, jól összenyomkodjuk, hogy összeragadjon, és derelyevágóval rombusz alakúra vágjuk. Sós vízben kifőzzük, leszűrjük, és kiolvasztott szalonnakockák zsírján átforgatva, tejföllel meglocsolva tálaljuk. Készíthetjük szilvalekvárral, édes túróval és gombás tojással is.
Finom és egyszerű egytálétel.

KUNSÁGI LEKVÁROS DERELYE
Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg burgonya, 40 dkg liszt, 1-2 dkg só, 2 tojás, 1 púpos evőkanál zsír vagy 3 evőkanál olaj, 10 dkg zsemlemorzsa, 10 dkg cukor, 30-40 dkg szilvalekvár

Elkészítése:
A meghámozott krumplit megfőzzük és megtörjük. Ha kihűlt, hozzáadjuk a sót, a lisztet, a tojásokat, és jól összedolgozzuk. Lisztes deszkán vékonyra nyújtjuk, a fele részére szilvalekvár halmokat teszünk, és ráhajtjuk a tészta másik felét. A lekváros csomók között a tésztát az ujjunkkal összenyomjuk, derelyevágóval kockákra szabjuk, és sós vízben kifőzzük.
Egy edényben olajon vagy zsíron zsemlemorzsát pirítunk, ízlés szerint megcukrozzuk, majd rátesszük a leszűrt derelyét és összeforgatjuk.
Legjobb azon melegében.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁS DERELYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.