Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A BURGONYÁS DERELYÉK 3.

2017.03.28

BURGONYA LEXIKON

LEKVÁROS DERELYE
Hozzávalók:
75 dkg burgonya,3 dkg zsír, 25 dkg liszt, só,1 db tojás,1 tojásfehérje, szilvalekvár (de más ízű is lehet),5 dkg vaj,2 ek porcukor, zsemlemorzsa, porcukor, fahéj

Elkészítés:
A burgonyát megfőzzük, átpasszírozzuk, és még melegen elvegyítjük a zsírral (vagy olajjal), a liszttel, sóval, és a tojással. Jól kidolgozzuk, majd késfok vastagságúra kinyújtjuk. Késsel vagy derelyevágóval kockákat vágunk, aminek közepébe lekvárt teszünk kiskanál segítségével. Háromszög alakban kettéhajtjuk a tésztát, majd körben lenyomkodjuk úgy,hogy a töltelék ki ne folyjon. Lehet úgy is készíteni,hogy a kinyújtott tésztára egyenlő távolságokra rakjuk a lekvárhalmokat,majd a tészta másik,üres felét ráhajtjuk a lekváros részre és körbevágjuk a halmokat,széleit lenyomkodva. Forró,sós vízbe dobjuk és néhány perc alatt,fedővel letakarva megfőzzük a derelyéket.
Egy serpenyőben vajon (esetleg olajon) zsemlemorzsát pirítunk, amit porcukorral elkeverünk és megforgatjuk benne a derelyéket. Cukor nélküli zsemlemorzsába is forgathatjuk a derelyéket, de akkor utólag kell meghinteni porcukorral és fahéjjal.
Készíthetünk gombócokat is hasonló módon!

SAJTOS DERELYE
Hozzávalók:
20 dkg főtt burgonya, 30 dkg liszt, 1 tojás, 10 dkg margarin, 15 dkg reszelt sajt, só

Elkészítés:
Az áttört burgonyával összedolgozzuk a lisztet, a tojást, a 3 dkg margarint és megsózzuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és kockára vágjuk. A közepére sajtot teszünk, összehajtjuk, és a tészta széleit jól lenyomkodjuk. Enyhén sós vízben kifőzzük, majd leszűrjük. A maradék margarint felolvasztjuk, beleforgatjuk a tésztát, megszórjuk a maradék sajttal, és sütőben átforrósítjuk.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - BURGONYÁS DERELYÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.