Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LÁNGOSOK 3

2019.11.14

BURGONYALEXIKON

Burgonyás lángos 04.
Hozzávalók:
1 kg liszt, 25 dkg burgonya, 2,5 dkg friss élesztő, 1 csapott tk só, fél liter tej, 1,5 - 2 liter olaj a kisütéshez.

Elkészítés:
A burgonyát megfőzöm, meghámozom és átnyomom.
A lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem a sóval, az élesztővel és a főtt burgonyával.
Az egészet a tejjel egy sima tésztává keverem.
Meleg helyen letakarva 30 percig kelni hagyom.
Olajos kézzel öklömnyi tésztadarabokat tányér méretűre húzok.
Egy lábasban olajat melegítek, és a lángost óvatosan a forró olajfelületre engedem.

Kb. egy-két perc után a második oldalt aranysárgára sütöm, majd lecsepegtetem.

Burgonyás lángos 05.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 3 dkg élesztő, 2 főtt burgonya, 1 ek. olaj, 1/2 dkg só, 1 dl langyos tej, olaj vagy zsír a sütéshez.

Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük a megfőtt és áttört burgonyát, az 1 ek olajat, és langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk.
Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük.
Ha a tészta kétszeresére megkelt, a tésztát tenyérnyi darabokra, vékonyra kihúzzuk, és forró olajba tesszük.
Előbb fedő alatt, majd ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük.

Burgonyás lángos 06.
Hozzávalók:
750 g főtt, áttört burgonya, 200 g sima liszt, só, zsír vagy olvasztott vaj a lángosok megkenéséhez.

Elkészítés:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük vagy megreszeljük, megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát gyúrunk belőle.
A tésztából hengert formálunk, és vastagon fölszeleteljük, majd a jól meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából egy-egy lángost sodrunk, és a forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felét megsütjük.
A megsült lángosokat megkenjük olvasztott zsírral vagy vajjal.

Burgonyás lángos 07.
Hozzávalók:
1 kg főtt, áttört burgonya, kb. 25 dkg liszt, kevés só.

Elkészítés:
Az alapanyagokat összegyúrjuk, ha kihűlt a burgonya, fél zsömle nagyságúra vágjuk, és lisztezett deszkán kör alakura nyújtjuk.
Sütőlapáton kemencébe rakjuk és megsütjük.
Mindkét oldala egyszerre sül.
Tűzhelyen is megsüthetjük, a ráhelyezett fém sütőlapon.

Burgonyás lángos 09.
Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg burgonya, 50 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 3,5 dl langyos víz, 1-2 evőkanál olaj, só

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, melegen áttörjük, hagyjuk langyosra kihűlni.
Hozzáadjuk az átszitált lisztet, elmorzsoljuk az élesztővel, hozzáöntjük a vizet, olajat, megsózzuk, és ha van dagasztógépünk, percek alatt nem túl lágy tésztává dagasztjuk.
Tetejét megszórjuk liszttel, és tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkára olajozott evőkanállal kiszaggatjuk, megszórjuk liszttel, és letakarva még félórát pihentetjük.
Bő, forró olajban kisütjük, panírszalvétára szedjük, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla.
Kínálhatjuk tejföllel, zúzott fokhagymával vagy csak simán, sózva.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.