Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LÁNGOSOK 4.

2020.01.15

BURGONYALEXIKON

Burgonyás lángos 10.
Hozzávalók:
50 dkg liszt, 25 dkg főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1,5 dl tej, csipetnyi cukor, só, olaj

Elkészítése:
1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Belekeverünk 5 dkg lisztet, és kovászt készítünk.
A főtt burgonyát szitán áttörjük és összekeverjük a maradék liszttel.
Hozzáadjuk a kovászt és a maradék tejet, kevés sót.
A tésztát legalább 10 percig dagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva háromszorosára kelesztjük.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, pohárral kiszaggatjuk, majd a köröket kézzel jól kinyújtjuk.
Bő, forró olajban kisütjük, a zsiradékot lecsöpögtetjük.
Tetszés szerint zúzott fokhagymával, vagy tejföllel, reszelt sajttal megrakva fogyasztjuk.

Burgonyás lángos 11.
1 dl tejben megfuttatjuk az élesztőt.
Az 1 kg lisztet keverőtálba tesszük, hozzáadunk 2 db megfőtt és áttört burgonyát, a megkelt élesztőt, pici sót.
Langyos tej vagy víz hozzáadásával közepes lágyságú tésztát kapunk.
A kelesztés után sodorjuk és sütjük.

Burgonyás lángos 12.
Hozzávalók (10 darabhoz):
40 dkg liszt, 1,2 kg főtt burgonya, 1,5 dl olaj, 2 dkg élesztő, 3 dkg cukor, 2 dl tej, kevés só

Elkészítése:
A megtisztított, megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és forrón áttörjük.
Az élesztőből kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk.
Langyos helyen megkelesztjük, a liszthez hozzátesszük a burgonyát, a megkelt kovászt beleöntjük, sózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta keménységű legyen.
Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét letakarva, langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára szaggatjuk.
Mielőtt a forró zsírba tesszük két-három helyen, késsel bevagdossuk.
Mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban.
Forrón tálaljuk.

Burgonyás lángos 13.
Hozzávalók:
1 kg-nyi tészta, kb. 12-14 db: 40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, egy-másfél dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez, a tetejére kevés zúzott fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.

A jó minőségű lángostészta jól fagyasztható.
Ezért érdemes - különösen, ahol a gyerekek is szeretik a házilag olcsónak mondható és laktató tésztát - nagyobb adagban is bedagasztani, majd kisebb adagokra osztva becsomagolni, és a mélyhűtőben lefagyasztani.
A kiengedett és a duplájára kelesztett tésztát kis darabokra osztva, ujjnyi vastagra kinyújtom, majd bő, forró olajban szép pirosra sütöm.
Akinek van mikrohullámú sütője, az a megsütött lángost is lefagyaszthatja, mert e készülékben remekül felengedhető, illetve átforrósítható.
A még forró lángosra rákenem a zúzott fokhagymát, megkenem sűrű tejföllel és meghintem reszelt sajttal.


A lángos tésztáját a következőképpen kell összeállítani:
fél dl tejet meglangyosítok, belekeverem a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen (pl. meleg konyhában) felfuttatom.
Azt áttört, főtt burgonyát összedolgozom a liszttel, a tojássárgával, a sóval, és a felfuttatott élesztővel.
Annyi langyos tejet öntök még hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta.
Jól kidolgozom (ez kis konyhai robotgéppel nagyon könnyen és gyorsan megtehető), majd egy nagyobb cipót formálok belőle, és lisztezett tálba rakom.
A tetejét is belisztezem, ezután letakarom egy tiszta konyharuhával.
Duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtom és tenyérnyi darabokat szakítva belőle, kézzel kihúzogatom.
Bő, forró olajban ropogós-pirosra sütöm.

Burgonyás lángos 14.
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 3 dkg élesztő, 2 burgonya, 1 evőkanál olaj, fél dkg só

Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl langyos tejben, csipet cukorral megkelesztjük.
A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük a megkelt kovászt, hozzá tesszük a főtt, áttört burgonyát, egy kanál olajat, s langyos, sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk.
Jól felverjük.
Tetejét liszttel meghintjük, ruhával letakarva kb. 1 óráig kelesztjük.
Ha a tészta jól, kétszeresére megkelt, az olajat palacsintasütőben megforrósítjuk.
A tésztát tenyérnyi darabokra vékonyra kihúzzuk, a forró olajba tesszük, és előbb fedő alatt, azután, ha megfordítottuk, fedő nélkül ropogósra sütjük.
A lángos gyorsan készül, kis mennyiségben hamar megkel.
Nagyon elterjedt, jó alkalmi étel tízóraira, vacsorára teával, sőt főzelékekhez is adható feltétnek.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.