Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LÁNGOSOK 5

2020.03.07

BURGONYALEXIKON

Burgonyás lángos-alaptészta
Hozzávalók:
40 dkg liszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, egy-másfél dl tej, 1 teáskanál só, 3 dkg élesztő, 1 mokkáskanál cukor, olaj a sütéshez

Fél dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és az élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
Az áttört burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával, a sóval és az élesztővel.
Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk, és cipót formálva belőle, lisztezett tálba tesszük.
A tetejére is lisztet hintünk, majd letakarjuk, és duplájára kelesztjük a meleg konyhában.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk belőle.
Kézzel kihúzogatjuk, és még pihentetjük 10-15 percig.
Bő forró olajban pirosra sütjük.

Burgonyás lángos Fruzsina módra
Hozzávalók:
25 dkg főtt, áttört burgonya, 25 dkg liszt, 2 tojás, 2 dkg élesztő tejben megfuttatva, 2 kanál étolaj, só

A hozzávalókat eldolgozzuk (legjobb dagasztógéppel), duplájára kelesztjük.
Kinyújtjuk és kiszaggatjuk, tetszés szerinti méretre.
Forró olajban kisütjük.
Tálalás: sajttal, tejföllel.
Lehet tölteni virslivel, löncshússal is.

Csomai burgonyás lángos
Hozzávalók:
A csomai lángoshoz 40 deka kenyér- vagy finomliszt, 3 dekányi élesztő, 2 főtt burgonya, 1 evőkanál olaj, fél deka só, langyos tej, a kisütéshez olaj vagy zsír kell.

Elkészítése:
Az élesztőt langyos tejben csipetnyi cukorral megfuttatjuk.
A liszt közepébe öntjük a megkelt kovászt, hozzátesszük az áttört főtt burgonyát, egy kanál olajat, s langyos sós tejjel lágyabb kelt tésztát dagasztunk.
Jól fölverjük, a tetejét liszttel megszórjuk, s ruhával letakarva egy órát kelesztjük.
Akkor jó, ha a tészta a kétszeresére dagadt.
Ekkor az olajat (zsírt) palacsintasütőben megforrósítjuk.
A tésztából tenyérnyi darabokat szaggatunk, s vékonyra kihúzva a forró zsiradékba tesszük.
Egyszerre többet is, de ne érjenek össze.
Előbb fedő alatt, majd megfordítás után fedő nélkül szép pirosra sütjük.
Kínálhatunk hozzá fokhagymás tejfölt is.

Egyszerű burgonyás lángos 01.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 3 dkg élesztő, 30 dkg liszt + a nyújtáshoz, bő olaj a sütéshez

Elkészítése:
A burgonyát megmossuk, héjastól megfőzzük, majd meghámozzuk, és áttörjük.
Hagyjuk langyosra hűlni.
Az élesztőt összemorzsoljuk, elkeverjük 2 evőkanál liszttel, 1,5 dl langyos vízzel, és meleg helyen kb. 20 percig kelesztjük.
A burgonyát összedolgozzuk a liszttel, belekeverjük az élesztőt, 1 kávéskanál sót és 1 dl langyos vizet. Alaposan összedolgozzuk (ha van, a kézi robotgép dagasztóspirálját használjuk), cipóvá formázzuk, megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 órát kelesztjük.
A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, lazán átgyúrjuk, és kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk.
Lisztbe mártott nagy, kerek formával kiszaggatjuk, lisztezett tálcára rakjuk, és még fél órát kelesztjük.
Bő olajat forrósítunk nagyobb serpenyőben, és egymás után szép pirosra sütjük benne a lángosokat.
Konyhai papírkendőre szedjük, felitatjuk róluk a zsiradékot, és fokhagymával, tejföllel, sajttal kínáljuk.

Egyszerű burgonyás lángos 02.
Hozzávalók:
40 dkg finomliszt, 1 tojássárga, 2 közepes nagyságú főtt burgonya, 1-1,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál cukor, a tetejére fokhagyma, reszelt sajt és tejföl.

Elkészítése:
Fél dl langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt és belekeverjük a cukrot. Beleöntjük egy nagy bögrébe. Langyos helyen addig kelesztjük, amíg az élesztő "felfut" a bögre tetejére. Az áttört, főtt, még langyos burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgájával, az élesztővel, és annyi meglangyosított tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Jól kidolgozzuk (ez kis konyhai robotgép keverőjével percek alatt lehetséges), és egy cipót formálva belőle, tetejét liszttel meghintjük.
Nagy tálba rakjuk, és tiszta konyharuhával letakarjuk.
Langyos helyen (de nem a meleg tűzhely szélén) duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk.
Tenyérnyi darabokat szakítva ki belőle, kissé kihúzogatjuk, és 180 fokra forrósított olajban 2-3 perc alatt szép barnáspirosra sütjük.
A lángosokat tálcára állítjuk, hogy a felesleges olaj lecsuroghasson róluk.
Zúzott fokhagymával, tejföllel bekenve, reszelt sajttal meghintve rögtön kínáljuk.
Kissé munkaigényes, de nagyon finom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.