Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LÁNGOSOK 7

2020.06.09

BURGONYALEXIKON

Gombával töltött burgonyalángos
Hozzávalók:
750 g burgonya, 200 g féldarás liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.

A töltelékhez:
400 g friss gomba, 40 g zsír, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 40 g hagyma, só, őrölt köménymag, törött bors.

A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, áttörjük vagy megreszeljük.
Megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát gyúrunk belőle.
A szokásos módon kis lángosokká nyújtjuk, majd a forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felüket megsütjük.
Megtöltjük a gombás töltelékkel, összegöngyöljük, a tetejüket megzsírozzuk, és melegen, fejes salátával tálaljuk.
Töltelék:
A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a megtisztított, megmosott és összeaprított gombát, megsózzuk, törött borssal meg köménymaggal ízesítjük, és addig pároljuk, míg a leve el nem fő.
Végül meghintjük zsemlemorzsával, és még egy kis ideig pároljuk.

Hagymás juhtúróval töltött burgonyalángos
A burgonyalángost a "BURGONYALÁNGOS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL" című recept szerint készítjük el.
A töltelékhez:
300 g juhtúró, 2 evőkanál sűrű tejföl, metélőhagyma, só, zsír a lángosok megkenéséhez.

A megsült lángosokat megkenjük az elkészített juhtúrós töltelékkel, összegöngyöljük, a tetejüket megzsírozzuk, és aludttejjel tálaljuk.
Töltelék:
A juhtúrót, a tejfölt és az apróra vágott metélőhagymát megsózzuk, és jól kikeverjük.

Hagymás burgonyalángos
Hozzávalók:
40 dkg főtt, áttört burgonya, 35 dkg finomliszt, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 1 dkg élesztő, fél dl tej, 1 mokkáskanál só.

Elkészítése:
A meglangyosított tejben elkeverjük a szétmorzsolt élesztőt, és langyos helyen felfuttatjuk.
Ezután összedolgozzuk a főtt, áttört és még meleg burgonyával, a liszttel, a tojásokkal, a megtisztított és lereszelt vöröshagymával, valamint a szétzúzott fokhagymával és a sóval.
A tésztát jól kidolgozzuk, majd egy cipóba formálva 30 percig pihentetjük.
Lisztezett deszkán egy centi vastagra kinyújtjuk, és a legnagyobb pogácsaszaggatóval vagy vizespohárral kiszaggatjuk.
Kissé széthúzogatjuk, majd a 180 fokra felforrósított olajban 4-5 perc alatt szép pirosra sütjük.
Itatóspapírra szedjük, hogy az a fölösleges olajat felszívja.
Egyszerűen készíthető, jóízű vacsora vagy vendégváró.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.