Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A LÁNGOSOK 8.

2020.07.18

BURGONYALEXIKON

Igazi burgonyás lángos
Hozzávalók
12-14 db: 40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 3 dkg friss élesztő, 1 mokkáskanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só; olaj a sütéshez.

1/2 dl tejet meglangyosítunk, belekeverjük a cukrot és a szétmorzsolt élesztőt, majd langyos helyen felfuttatjuk, vagyis megvárjuk, amíg a bögre tetejére feljön az élesztős tej.
Közben a főtt burgonyát áttörjük és összedolgozzuk a liszttel, a tojássárgával és a sóval, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt.
Annyi langyos tejet öntünk apránként hozzá, hogy közepesen kemény legyen a tészta.
Jól kidolgozzuk, és cipóba formálva lisztezett tálba rakjuk.
A tetejét is belisztezzük, ezután tiszta konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szaggatunk ki belőle.
Kézzel kihúzogatjuk, és még 15 percig pihentetjük.
Ezután bő, forró olajban mindkét oldalán megsütjük, majd a felesleges olajat leitatva, forrón tálaljuk. A lángos sokféleképpen tálalható: r
eszelt sajttal, sajttal és tejföllel, csak tejföllel, fokhagymás tejföllel, kapros tejföllel, juhtúróval kevert tejföllel, paradicsomos mártással, gombás mártással, gombás-sajtos mártással stb.

Juhtúrós burgonyalángos
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 2 dkg vaj, 1 db tojás, 1 dkg élesztő, 3 g törött bors, 20 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, 3 dl olaj, só.

Elkészítése:
A főtt burgonyát áttörjük, hozzáadjuk a vajat, a tojást és az elmorzsolt élesztőt.
Megsózzuk, és törött borssal ízesítjük.
Annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz, és sima tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formáljuk, és langyos helyen, letakarva 1/2 órát pihentetjük.
Ezután a tésztát kinyújtjuk, kisebb lapocskákra vágjuk, és a serpenyőben felhevített olajban, mindkét oldalát szép pirosra sütjük.
A juhtúróval megkenjük, és a friss, apróra összevágott kaporral megszórjuk.

Kapros-túrós-burgonyás lángos
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg liszt, 1 főtt burgonya, 2 dkg élesztő, 1 tojás sárgája, 3 dkg margarin, 0,3 dl tej, cukor, só,

A töltelékhez:
0,5 dl tejföl, 12 dkg tehéntúró, fél csokor kapor, só,

A kisütéshez: olaj.

Elkészítése:
Az összemorzsolt élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk.
A főtt, összetört burgonyát összegyúrjuk a liszttel, a felfuttatott élesztővel, sóval és a liszttel.
Annyi tejet vagy vizet gyúrunk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk.
Letakarva, meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a tehéntúrót átpasszírozzuk, kikeverjük a tejföllel, sóval és a frissen vágott kaporral.
A tésztát lisztezett deszkán vékony lappá nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kerek szúrunk ki belőle.
A tésztalapok közepére 1-1 kanál túrótölteléket halmozunk, összehajtjuk, a széleket összenyomjuk.
Nyújtófával még egyszer kerekre nyújtjuk, majd bő, forró olajban kisütjük.
Itatósra szedjük, hogy a felesleges zsiradékot beszívja.

Káposztás-burgonyás lángos másképpen
Hozzávalók 12-14 db:
40 dkg finomliszt, 2 db közepes nagyságú főtt burgonya, 30 dkg édes fejes káposzta, 3 dkg friss élesztő, 1 evőkanál cukor, 1-1 1/2 dl tej, 4 evőkanál olaj, 1 tojás sárgája, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete bors; olaj a sütéshez.

Elkészítése:
A megtisztított káposztát lereszeljük, és forró olajon gyorsan megpirítjuk, majd kevés cukorral, borssal és sóval ízesítjük.
Hagyjuk, hogy a massza langyosra hűljön.
Közben félliteres bögrébe 1/2 dl langyos tejet öntünk, belekeverünk félkanálnyi cukrot és a szétmorzsolt élesztőt.
Langyos helyen addig hagyjuk állni, amíg a bögre tetejére az élesztő felfut.
Az áttört, főtt burgonyát összedolgozzuk a liszttel, a pirított káposztával és a tojássárgával, majd hozzáöntjük a felfutott élesztőt is.
Annyi langyos tejet adunk még hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle.
Jól kidolgozzuk (ez a konyhai robotgéppel könnyen és gyorsan megtehető), majd cipót formálva belőle, lisztezett, nagy tálba rakjuk.
A tetejét is belisztezzük, ezután letakarjuk egy tiszta konyharuhával.
Duplájára kelesztjük, majd lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, és tenyérnyi darabokat szakítunk ki belőle.
Olajos kézzel széthúzogatjuk, ezután bő, forró olajban szép pirosra sütjük.

Káposztás-sajtos-burgonyás lángos
Hozzávalók 5 személyre:
1 1/2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 1 púpozott teáskanál cukor, púpozott teáskanál só, 1 mokkáskanál törött bors, 10 dkg főtt burgonya, 2 dl tejföl, 2 1/2 -3 dl langyos víz, 5 dkg zsír, 15 dkg előre megpárolt káposzta, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése:
Az élesztőt, a cukrot és 1 evőkanál lisztet 1 dl langyos vízben simára keverjük, majd felfuttatjuk.
A főtt burgonyát finom reszelőn lereszeljük, és a liszttel, sóval, borssal, a kovásszal meg a maradék langyos vízzel közepesen kemény tésztává dolgozzuk.
Beledolgozzuk a párolt káposztát, lisztezett tálba tesszük, a tetejét is meghintjük kevés liszttel, és letakarva duplájára kelesztjük.
Annyi cipócskát formázunk belőle, ahány lángost akarunk készíteni.
Zsírral kikenünk egy jó nagy tepsit, amelyben nem túl közel egymáshoz elhelyezzük a kissé széthúzogatott tésztadarabokat.
Tetejüket sós tejföllel megkenjük.
A sütő aljába tolunk egy vízzel telt kis lábost, hogy a gőzben ne száradjon ki, ne legyen kérges a lángos.
Előmelegített, forró sütőben, közepes lángon pirosra sütjük.
Még tűzforrón meghintjük reszelt sajttal, és néhány percre visszatoljuk a már kikapcsolt sütőbe.
Sörrel vagy száraz borral kínáljuk.

Forrás:
BURGONYALEXIKON - LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.