Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A LÁNGOSOK 1.

2017.03.09

BURGONYA LEXIKON

Burgonyalángos Karaván sajtkrémmel
Hozzávalók:
burgonya 1, 4 kg, liszt 50 dkg, élesztő 2 dkg, tej 3 dl, cukor 3 dkg, Karaván sajtkrém 15 dkg, olaj 3 dl, só

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, és enyhén sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, lecsepegtetjük, még melegen áttörjük. Az átszitált lisztet langyos helyre tesszük. Az élesztőből langyos tejjel, cukorral és 10 dkg liszttel kovászt készítünk. Letakarva, a tűzhely közelében megkelesztjük. A liszthez hozzáadjuk az áttört burgonyát, a kovászt és a langyos tejet. Megsózzuk, összedolgozzuk, tetejét kevés liszttel megszórjuk, és tiszta konyharuhával letakarva langyos helyen megkelesztjük. Amikor a tészta megkelt, lisztezett gyúródeszkára helyezzük, és kb. fél cm vastagra kinyújtjuk. Kiszaggatjuk és bő, forró olajban szép pirosra sütjük.
Tetejét Karaván sajtkrémmel megkenjük, és frissen fogyasztjuk.

Burgonyalángos párolt káposztával
Hozzávalók:
750 g főtt, áttört burgonya, 200 g sima liszt, só, zsír a lángosok megkenéséhez.
A töltelékhez:
500 g fehér káposzta, 40 g zsír, 40 g hagyma, só, őrölt köménymag, cukor, ecet.

Elkészítése:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk és áttörjük vagy megreszeljük. Megsózzuk, és a liszttel együtt sima tésztát gyúrunk belőle. A tésztából hengert formálunk, vastagon fölszeleteljük, majd a jól meglisztezett gyúródeszkán minden tésztakarikából egy-egy lángost sodrunk, és forró tűzhelylapon vagy a gázlángra helyezett vaslapon mindkét felét megsütjük. A megsült lángosokat megzsírozzuk, még melegen megkenjük párolt káposztával, és összegöngyöljük. A tetejüket még egyszer megzsírozzuk, és kacsa- vagy libasülthöz tálaljuk. Töltelék: A zsírban üvegesre fonnyasztjuk az apróra vágott hagymát, hozzákeverjük a megmosott és megvágott káposztát, megsózzuk, ízlés szerint megcukrozzuk, egy kevés vizet öntünk alá, és először fedő nélkül, majd fedő alatt puhára pároljuk. Végül ecettel meg köménymaggal ízesítjük és átforraljuk.

Burgonyás lángos 01.
Hozzávalók 4 személyre:
40 dkg finomliszt, 25 dkg főtt, áttört burgonya, 2-3 dl tej, 3 dkg élesztő, 1 teáskanál só, 1-1 mokkáskanál törött bors és cukor, olaj a sütéshez.

Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük, és még forrón meghámozzuk. Azonnal áttörjük. Amíg a burgonya fő, az élesztőt elmorzsoljuk, belekeverjük a meglangyosított tejbe, és hozzákeverjük a cukrot, valamint 5 dekányi lisztet. Az edényt letakarva 15 percig hagyjuk pihenni, addigra megkel. A megmaradt lisztet átszitálva tálba szórjuk, hozzáadjuk az áttört burgonyát, majd a kovásszal és a maradék langyos tejjel az egészet alaposan bedagasztjuk. Ez a tészta valamivel keményebb az előbbi tésztánál. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, kiszaggatjuk és bő, forró olajban szép pirosbarnára megsütjük.
Lecsurgatva róla a felesleges olajat, tejföllel, fokhagymával, vagy reszelt sajttal (esetleg egyszerre mindhárommal) fogyasztjuk.

Forrás:
BURGONYA LEXIKON - A LÁNGOSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
  
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.