BURGONYA LEXIKON - A BURGONYASALÁTÁK 4.

Burgonyás zöldségsaláta
Hozzávalók:
50 dkg héjas burgonya, 25 dkg zöldbab, 25 dkg tisztított karfiol, 20 dkg jó kemény, apró paradicsom, 2 dl tejföl (vagy joghurt), ízlés szerint só, 1 mokkáskanál törött bors, 2 csokor, friss, zöld kapor, fél citrom leve, csipet cukor.
A burgonyát héjában megfőzöm, a megtisztított zöldségeket pedig külön-külön gőzben (vagy nagyon kevés sós vízben) félpuhára párolom és hagyom kihűlni. A meghámozott főtt burgonyát apró kockákra vágva lehetőleg többrészes salátástál egyik mélyedésébe halmozom, a többi mélyedésbe teszem a párolt zöldségeket és a kis kockákra vágott paradicsomot, külön-külön. (Ha nincs osztott táluk, akkor egy nagyobb pecsenyéstálra külön-külön halmokba rakják!) A tejfölt összekeverem a citromlével, a megmosott és lecsöpögtetett, nagyon apróra vágott kapor háromnegyed részével, majd a sóval és a csipetnyi cukorral ízesítem.
A mártást ráöntöm a saláta alkotórészeire, és a maradék kaporral meghintve folpack fóliával jó szorosan letakarom.
Hűtőszekrénybe teszem egy-két órára. Elkészítési ideje: kb. 45 perc.

Burgonyasaláta (Barchevanli) – Irán
Hozzávalók:
4 db héjában főtt burgonya, 4 db sárgarépa, 2 kemény tojás negyedelve, só, bors, 1 kk. összevágott tárkony, 25 dkg mirelit vagy friss zöldborsó, 1 felaprított hagyma, 1-2 ek ecet, 3 ek olaj, 1 ek majonéz.
A főtt burgonyát negyedekre vágjuk, kihűtjük. A borsót sós vízben megfőzzük, leszűrjük, kihűtjük. Összekeverjük a burgonyát, borsót, sózzuk, borsozzuk. Ráöntjük az olajat, ecetet, összekeverjük a hagymával, tárkonnyal, ráreszeljük a répát.
A tojásokat majonézbe mártjuk, körberakjuk velük a salátát.
Jól behűtve tálaljuk.

BURGONY LEXIKON - A BURGONYASALÁTÁK
Szerző:

Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Fidel Benitez Corales, Józef Tita Protasiewicz,


