Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYALEXIKON - A BURGONYAPIROGOK 4.

2018.10.01

BURGONYALEXIKON

Karjalai pirog vajas tojáskrémmel
Hozzávalók (4 személyre): A rizstöltelékhez:
5 dl víz, 2 evőkanálnyi vaj, 2,5 dl apró szemű rizs, 1 liter tej, só
A rozstésztához:
0,5 dl rozsliszt, 1,5 dl búzaliszt, 1 evőkanálnyi só, 2 dl víz,
A pirogok megkenéséhez:
5 dkg vaj, 1 dl tej,
A tojáskrémhez:
10 dkg vaj, 3 keménytojás, 0,5 dl apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:
A vizet és a vajat egy lábasban felforraljuk, majd belekeverjük a rizst. 10 percig pároljuk, időnként megkeverjük. Beleöntjük a tejet és állandó keverés mellett, felforraljuk. 50 percet pároljuk a rizs puhulásáig. Sóval ízesítjük, majd a tölteléket hagyjuk kihűlni.
A kétfajta lisztet összekeverjük a sóval és vízzel, és tésztát gyúrunk, amelyet meglisztezett deszkán 2 mm vastagságúra nyújtunk. Tésztavágóval 8 cm-es átmérőjű köröket vágunk. A tésztakorongokat tovább nyújtjuk. (Tésztakészítő-géppel is dolgozhatunk.)
A nyújtást a tészta lisztezésével segítjük. A tésztakorongokba vékonyan rizskeveréket helyezünk. A korongok széleit 1 cm-re ráhajtjuk a rizskeverék tetejére, és a széleket hullámosra alakítjuk.
A tésztát 15-20 percig 300 fokon sütjük.
A kisült pirogokat vajas tejjel megkenjük, majd zsírpapírral és konyharuhával leterítve állni hagyjuk. Vajas tojáskrémmel - ehhez a lágy vajat elkeverjük a lereszelt kemény tojással és a petrezselyemmel -, szobahőmérsékleten kínáljuk.

Kis húsos pirog-párnácskák
Hozzávalók: túros vajastészta:
25 dkg túró, 25 dkg margarin vagy vaj, 25 dkg liszt, 1 kk. sütőpor. A sütőport a liszthez keverjük, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Ha nagyon szemcsés a túró, lehet szitán áttörni, de merülő mixerrel jó krémtúró készíthető belőle.
Pihentetés után néhányszor hajtogassuk a tésztát, így finom leveles tésztát kapunk.
Töltelék:
25 dkg darált hús, 1 fej vöröshagyma, 2 dl főtt rizs, 0,5 dl tejszín, egy kevés só, bors.

A hagymát és a darált húst megpároljuk, hozzákeverjük a rizst, a tejszínt, a fűszereket. A tészta felét 30 x 35 cm nagyra nyújtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Derelyevágóval kb. 5 x 5 cm-es rácsot rajzolunk, minden négyzet közepére egy kiskanál tölteléket teszünk. A maradék lapot is kinyújtjuk, rátesszük az alsóra, a közöket lenyomkodjuk, és derelyemetszővel négyzetekre vágjuk.
Tojással megkenjük, mákkal megszórjuk, és 15-20 percig sütjük forró sütőben.

Körtés-rokfortos pirog
Hozzávalók:
10 dkg vaj, 12 dkg liszt, 2 ek. víz,
A töltelékhez:
40 dkg körtebefőtt, 15 dkg márványsajt, 1 kk. kardamom mag.

A vajat, lisztet összemorzsoljuk, a vízzel jól összedolgozzuk. Lisztes kézzel kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott tűzállóba nyomkodjuk - kis peremet képezve. Forró sütő alsó rácsán kb. 10 percig sütjük. A körtedarabokkal kirakjuk a tésztát, megszórjuk finomra őrölt kardamom maggal, a sajtot ráreszeljük.
Forró sütőben még kb. 10 percig sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - BURGONYAPIROGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.