Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A BURGONYÁSPIROGOK 8.

2020.01.06

BURGONYALEXIKON

Pirog burgonyával és túróval
Hozzávalók a tésztához:
30 dkg liszt, másfél dkg élesztő, 1 dl tej, 1-2 tojás, 5 dkg zsír, só ízlés szerint.
A töltelékhez: 25 dkg burgonya, 10 dkg túró, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg zsír, só ízlés szerint.

Elkészítése:
A néhány kanál tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, és elkeverjük a tojással.
Kissé megsózzuk, és simára gyúrjuk.
Ezután olvasztott zsírt teszünk hozzá, tovább gyúrjuk, és meleg helyen addig kelesztjük, amíg a tészta kétszeresére dagad.
Ekkor kinyújtjuk 1 cm vastagra. 8-10 cm átmérőjű korongokat vágunk belőle.
A közepükbe evőkanállal tölteléket teszünk.
Félbehajtjuk, a széleket összecsípjük, és olajozott, lisztezett tepsibe helyezve pihentetjük.
Tojással megkenjük, és forró sütőben megsütjük.
A tölteléket a következőképpen készítjük el: a burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, a túróval együtt megdaráljuk.
Hozzáadunk pirított hagymát, sózzuk, borsozzuk, és jól összekeverjük.
A megsütött pirogokat tálra tesszük.
Forrón tálaljuk, vajjal vagy tejföllel, gomba- vagy paradicsommártással.

Pirog nyers burgonyával
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 1 evőkanál olaj, 2 tojás, 2 dkg élesztő, só ízlés szerint.
A töltelékhez: 50 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, törött bors és só ízlés szerint.

Elkészítése:
Kelt tésztából lepényt formálunk.
A tészta felét kizsírozott, kerek sütőedénybe tesszük, és tovább kelesztjük.
A nyers burgonyát vékony szeletekre vágjuk, a vöröshagymát pedig karikákra.
A tésztára egy sor nyers burgonyát, egy réteg nyers hagymát rakunk, olajat locsolunk rá, és meghintjük sóval.
A tölteléket a tészta másik felével lefedjük, a pirog széleit összenyomjuk.
Amikor a tészta megkelt, tojássárgájával jól megkenjük.
Néhány helyen késsel megszurkáljuk, hogy a gőz eltávozhasson. 40-45 perc alatt sütőben megsütjük.

Pirog
(Orosz tészta - Ínyesmester)
Elkészítése:
Csinálhatjuk rendes, gyúrt tésztából derelye módjára, vagy főtt, áttört burgonyából, pár kanál juhtúróból, 3 tojássárgájából, vajon párolt kevés vöröshagymából és pár kanál olvasztott vajból készítjük, vagy pedig apróra vagdalt, megsózott, borsozott, kevés vagdalt hagymával zsíron megpárolt marha- vagy birkahúsból és szintén apróra vagdalt kemény tojásból.
Rendes főtt tészta módjára főzzük ki és füstölt szalonna kiolvasztott zsírjában megforgatva, a töpörtyűvel együtt tálaljuk.
Csinálhatjuk azután rendes kelt tésztából is persze cukor nélkül.
A tésztát ekkor fél ujj vastagságúra nyújtjuk ki, közepét megtöltjük töltelékkel, összegöngyöljük, megkenjük, tepsiben megsütjük.
Erős húslevest adunk melléje mártásoscsészében.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - PIROGOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.