Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BURGONYA LEXIKON - A BURGONYATORTÁK 2.

2017.03.04

BURGONYA LEXIKON

Burgonyatorta 04.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 13 dkg mogyoró, 7 dkg mazsola, 13 cl rum, 2 cl víz, 4 db tojás, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 5 dkg keményítő, 1 dkg sütőpor, 1 db citrom reszelt héja, 5 g fahéj, 20 dkg porcukor, 10 dkg ribizli lekvár, 20 dkg marcipán, 1 dkg kakaópor
Máz recept:
Összekeverünk 20 dkg porcukrot 8 cl rummal és 2 cl vízzel. a torta tetejét és oldalát átvonjuk vele, a tetejére 16 db marcipángolyót készítünk, amit kakaóporban megforgatunk.

A megfőzött és kihűlt burgonyát áttörjük. A mogyorót ledaráljuk, a mazsolát megmossuk és 5 cl rummal meglocsoljuk. A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat 15 dkg cukorral habosra keverjük, belekeverjük az áttört burgonyát, a mazsolát, és a citromhéjat. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, beleforgatjuk a masszába és hozzáadjuk a liszttel elkevert keményítőt, sütőport, fahéjat, és mogyorót. A formát kikenjük vajjal és megszórjuk zsemlemorzsával vagy búzadarával, a tésztát beletöltjük, elsimítjuk. A sütőt 200°C melegítjük és 50 perc alatt megsütjük, kikapcsoljuk a sütőt és még 10 percig benne hagyjuk a tésztát.
Ha kihűlt kivesszük a formából, és vékonyan átkenjük az oldalát és a tetejét ribizli lekvárral majd a mázzal.

Burgonyatorta 05.
Hozzávalók a tésztához:
4 tojás, 25 dkg porcukor, 25 dkg áttört főtt burgonya, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál zsemlemorzsa, fél csomag sütőpor.
A krémhez:
10 dkg Rama margarin, 10 dkg porcukor, 25 dkg áttört főtt burgonya, 4 dkg keserű kakaópor, 2 evőkanál rum, 1 csomag vaníliás cukor.

Elkészítés:
a tésztához a tojások sárgáját jól kikeverjük a porcukorral. Hozzáadjuk a burgonyát, majd a lisztet, a zsemlemorzsát és a sütőport. A kemény habbá vert tojásfehérjéket óvatosan beleforgatjuk, majd a masszát margarinnal kikent, belisztezett, 25 centiméter átmérőjű tortaformába simítjuk. Előmelegített sütőben körülbelül 160 Celsius-fokon 35 perc alatt megsütjük.
A krém elkészítéséhez a margarint először magában, majd a porcukorral keverjük habosra. Hozzáadjuk a burgonyát, a kakaóport, a rumot, a vaníliás cukrot, és jól kidolgozzuk.
A kihűlt tésztát félbevágjuk, megtöltjük a krémmel, és kívülről is bekenjük vele a süteményt.

Burgonyatorta 06.
Tizenkét deka cukrot nyolc tojás sárgájával és kevés citromhéjjal félóráig keverünk, aztán tizenkét deka burgonyalisztet, hat deka hámozott, finomra tört mandulát és végül hat tojás kemény habját adjuk hozzá.
Tortaformában megsütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!
Forrás:
BURGONYA LEXIKON - RECEPTEK BURGONYATORTÁKRA
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.