Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DÖDÖLLÉK 1.

2019.11.19

BURGONYALEXIKON

Dödölle 01.
Hozzávalók:
10-12 burgonya (1, 2 kg), 2 bögre liszt (40 dkg), 1 csapott evőkanál só, 2 fej vöröshagyma, 2 tojásnyi zsír (12-13 dkg), 5-6 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, megmossuk, és egy négyliteres fazékba feltesszük főni annyi vízben, hogy egy ujjnyira ellepje.
Ha a burgonya megfőtt, burgonyatörővel a levében összetörjük, megsózzuk.
(Egészen kásaszerű legyen.)
A lisztet beleöntjük, jól elkeverjük, szinte dagasztjuk a burgonyatörővel vagy a fakanállal. A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette. Tovább dagasztjuk mindaddig, míg nagyon nehezen dagasztható nem lesz. Kicsit hagyjuk a tűzhely szélén, vagy gyenge gázlángon alátéttel.
A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, és felhevített zsírban aranysárgára pirítjuk. Egy cseréptálba vagy lábasba kevés zsírt teszünk, és a sűrű masszából zsíros kanállal nagy galuskákat szaggatunk.
Hagymás zsírral ismét meglocsoljuk, és tovább szaggatjuk, míg az anyag tart. Sütőben vagy tűzhelyen a kiszaggatott dödöllét megpirítjuk.
Ha hagymásabban szeretjük, tálaláskor megszórhatjuk zsírban pirított, karikára vágott hagymával.
Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk, de ez el is maradhat.
Nyáron tejfölös paradicsomsalátával nagyon jó és laktató étel.
A dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni.

Dödölle 02.
Sós vízben főtt krumpli, kásának megfőzve!
Hozzávalók:
1 kg krumpli, só, 4 fej hagyma, olaj, liszt

Elkészítése:
A felkockázott krumplit sós vízben puhára főzöm, leöntöm róla a nagyja vizet, egy keveset rajta hagyok, krumplitörővel összetöröm, és visszateszem a tűzhelyre, de takarékra, meghintem 3 evőkanál liszttel és egyfolytában kavargatva "puffogtatom" egy pár percig.
Utána a már megfonnyasztott hagymába evőkanállal galuskákat forgatok, és tálra teszem.
Gyorsabb és ezért inkább gyakran így tálalom:
a tál aljára teszek egy kis pirított hagymát, rá a kását, a tetejére az összes maradék hagymát, és akkor rögtön neki lehet esni, mert ez is csak frissen jó!

Dödölle 03.
Elkészítése:
Fél kg meghámozott burgonyát apró kockákra vágunk, és annyi vízben, amennyi éppen ellepi, puhára főzzük.
Ha megpuhult, leöntjük róla a maradék vizet, a burgonyát összetörjük, megsózzuk, és annyi lisztet adunk hozzá - ehhez e mennyiséghez kb. 2 csapott evőkanálnyit -, hogy a burgonyapürénél sűrűbb masszánk legyen.
Simára keverjük, zsírba mártott kanállal nagyobb galuskákat szaggatunk, ezeket lapos tűzálló tálban szétterítjük (régen cseréptálban készítették), és pirított hagymával bőven megszórva pár percig a sütőben átforrósítjuk.

Dödölle 04.
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 1 kg rétesliszt, 2-3 fej vöröshagyma, zsír, só.

Elkészítése:
A kockákra vágott krumplit sós vízben megfőzzük, összetörjük, majd a tűzhelyről félrehúzva lassan beleöntjük a lisztet, közben fakanállal állandóan dagasztjuk, míg a krumpli be nem fogadja a lisztet.
Ekkor már olyan kemény a massza, hogy alig lehet dagasztani. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, zsírban megpirítjuk.
Egy kis sót szórunk rá, hogy ne égjen oda. Egy evőkanalat a hagymás zsírba mártunk, majd galuskákat szaggatunk vele a masszából, amiket egy tepsiben egymás mellé fektetünk.
A végén a maradék hagymát a dödöllére szórjuk, és az egészet sütőben megpirítjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - DÖDÖLLÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközléseI
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.