Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DÖDÖLLÉK 2.

2019.12.03

BURGONYALEXIKON

Dödölle 05.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 20 dkg liszt, 1 vöröshagyma, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, fölszeleteljük, forró, sós vizet öntünk rá - annyit, amennyi csaknem ellepi -, és puhára főzzük.
Amikor megpuhult, villával összenyomkodjuk és a liszttel folytonos keverés mellett, finom masszává főzzük.
Közben egy másik lábasban olajat forrósítunk, és az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk.
A burgonyamasszából galuskákat szaggatunk a megfuttatott hagymára.
Az egészet jól összekeverjük, majd hozzáadjuk a tejfölt.

Dödölle 06.
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 50 dkg liszt, sertészsír, vöröshagyma, tejföl, só, fűszerpaprika, őrölt fekete bors, petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk, 2 cm-es kockákra vágjuk, sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük, kevés főzővízzel összetörjük.
Zsírban finomra vágott vöröshagymát pirítunk, a tűzről levéve fűszerpaprikát adunk hozzá.
Az összetört burgonyához adjuk a lisztet, a pirított fűszerpaprikás vöröshagymát, sóval, kevés őrölt borssal ízesítjük, majd jól összedolgozzuk.
Evőkanállal daragaluskához hasonlóan formázzuk, kevés zsíron átpirítjuk a darabokat.
Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Dödölle 07.
(Gánica)
Elkészítés:
1 kg hámozott burgonyát apró kockákra vágva, annyi vízzel leöntve, hogy ellepje, puhára főzzük.
A lét leöntve, a burgonyát összetörve, 1 csapott ek sóval, 40 dkg liszttel burgonyapürénél sűrűbb masszává keverjük.
Kis lángon, rövid ideig melegen tartjuk. 2 fej apróra kockázott vöröshagymát 12-13 dkg zsíron aranysárgára pirítunk.
Tűzálló tálba, kis hagymás zsírra, zsíros kanállal a masszából nagyobb galuskákat szaggatunk, míg az anyag tart.
Leöntve hagymás zsírral, sütőben átforrósítjuk.
Hideg tejföllel tálaljuk.

Dödölle 08.
Hozzávalók:
30 dkg burgonya, 20 dkg búzadara, 25 dkg vöröshagyma, 2-3 dl zsír, só ízlés szerint, a sűrítéshez liszt (hogy levegye a burgonya levét).

Elkészítés:
a meghámozott burgonyát lereszeljük, és sós vízben felforraljuk.
Beleszórjuk a búzadarát, és pépesre fűzzük.
Összedolgozzuk a liszttel, majd hűlni hagyjuk.
Eközben apróra vágjuk a hagymát, és zsírban átfuttatjuk.
Összeszaggatjuk a hagymát a masszával, és sütőben pirosra sütjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - DÖDÖLLÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközléseI
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.