Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


DÖDÖLLÉK 3.

2019.12.21

BURGONYALEXIKON

Dödölle 09.
Hozzávalók:
50 dkg burgonya, 25 dkg liszt, 1-2 fej vöröshagyma, 1 pohár tejföl, só, olaj

Elkészítése:
A burgonyát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi éppen ellepi.
Ha puhára főtt saját vizével összetörjük.
Annyi lisztet adunk hozzá állandóan kevergetve, amennyit a burgonya felvesz, vigyázva, hogy sem csomós sem ragacsos ne legyen.
A felaprított hagymát egy kis olajon megpirítjuk, majd a krumplis masszát evőkanállal beleszaggatjuk.
Kicsit megpirítjuk és tejföllel tálaljuk.

Dödölle vagy gánica
Hozzávalók:
1 kg burgonya, 10 dkg liszt, 2 hagyma, 2 dl tejföl, 2 ek olaj, só, pirospaprika.

Elkészítése:
A meghámozott burgonyát kockára várjuk, sós vízben megfőzzük, és összetörjük.
Rászórjuk a lisztet, megsózzuk, kikeverjük, és nagy kanállal jókora galuskákat szaggatunk belőle egy tepsibe.
Forró sütőbe tesszük, míg pirulni kezd. A hagymát meghámozzuk, karikára vágjuk, és a zsiradékban világosra pirítjuk.
Kávéskanálnyi pirospaprikával és a tejföllel összekeverve a burgonyára elosztjuk.
Húshoz, vagy savanyúsággal önálló ételként is ízletes.

Dödölle vagy krumpligánica
Beazonosítatlan somogyi recept
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 0,5 kg búzaliszt, 4 kanál zsír, Esetleg 1 fej hagyma is, 2 kávéskanál pirospaprika, 0,25 liter tejföl

Elkészítése:
Egy kétliteres fazékban a meghámozott krumplit sós vízben feltesszük főzni.
Amikor megfőtt, a vizében teljesen apróra törjük.
Ekkor állandó kevergetés mellett annyi lisztet teszünk hozzá, hogy jól összeálljon, de még lágy legyen.
Sült paprikás hagymát teszünk rá, majd a tányérban tejfellel megöntözzük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
BURGONYALEXIKON - DÖDÖLLÉK
Szerző:

Almási Edina, Barna Aladár, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő, Schiller Aurél, Szabó Béla,
valamint sok gyűjtőtársam receptközléseI
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.